Русия ще проведе общонационален тест на своите системи за ранно предупреждение и оповестяване на населението днес, съобщава "Ройтерс".

По време на предупреждението за надвиснала опасност ще бъдат пуснати сирени, а телевизионните предавания ще бъдат прекъснати.

Тестът, проведен за първи път през 2020 г., е част от нова инициатива, която изисква властите да правят такива проверки два пъти годишно, считано от 1 септември.

Мярката обаче идва на фона на войната в Украйна, която предизвика най-дълбокия разрив в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

В 10:43 часа московско време сирените ще бъдат включени, а съпровождащо съобщение ще изискват "Внимание на всички!" и ще предупреждава обществеността, по подобие на това какво би се случило при истинско бедствие или катастрофа.

Фалшива въздушна тревога звучи от руски радиостанции

Фалшива въздушна тревога звучи от руски радиостанции

Дело е на хакери, успокоява руското министерство

"Когато чуете звука на сирена, трябва да запазите спокойствие и да не изпадате в паника, да включите телевизора - всеки обществено достъпен канал или радио - и да чуете информационното съобщение", уточняват от Министерството на извънредните ситуации.

"Системата за предупреждение е предназначена за своевременно уведомяване на населението в случай на заплаха или извънредна ситуация от природен или причинен от човека характер".

Съединените щати също провеждат мащабен тест на своите системи за оповестяване на населението днес чрез мобилни телефони и телевизионни и радиостанции.

Целта на теста в САЩ е да се гарантира, че системите "продължават да бъдат ефективни при предупреждаване на обществеността за извънредни ситуации, особено на национално ниво", отбелязват от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации.

Отново въздушна тревога над Москва

Отново въздушна тревога над Москва

Летищата "Шереметиево" и "Домодедово" в Москва бяха временно затворени. Строги мерки на "Внуково"

Редица други държави също проведоха тестове на системи за ранно предупреждение за кризи и бедствия през последните години.

Тестът в Русия идва на датата на 91-ата годишнина от създаването на руската система за гражданска отбрана и следва общонационалните учения през август за отработване на действия и процедури при извънредни ситуации.

Целта е да се оцени системата за ранно предупреждение, готовността на персонала, отговорен за активирането ѝ, както и да се повиши обществената осведоменост, посочват от Министерството на извънредните ситуации.