Четирима затворници са загинали, а други 61 са били ранени по време на пожара и сблъсъците, избухнали в затвора "Евин" в Техеран снощи, съобщава "Ройтерс".

По данни на официалната информационна агенция на Иран ИРНА четирите жертви са се задушили от дима. И четиримата загинали затворници са сред осъдените за кражби.

Редица политически активисти, журналисти и лица с чуждо или двойно гражданство са задържани в затвора "Евин".

Десет от пострадалите са приети в болница, като четирима от тях са в тежко състояние.

Късно в събота избухнаха сблъсъци между затворници и надзиратели в известния затвор "Евин" в столицата Техеран. Размириците доведоха до избухването на пожар.

Горя затвор в Техеран

Горя затвор в Техеран

Чута е стрелба

Служител по сигурността твърди, че огънят е бил причинен от лишените от свобода, които са подпалили склад.

На видеоклипове, разпространени в социалните медии, се вижда дим, който се издига от затвора. Повтарящи се стрелби, както и скандирания против првителството също могат да бъдат чути на записите.

Активисти изразиха загриженост, че животът на затворниците е в опасност.

Инцидентът в затвора "Евин" идва на фона на продължаващите антиправителствени протести, които избухнаха в Иран в средата на септември заради смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Хаменей към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

Хаменей към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

Протестите в страната продължават