Повече от половината от всички възрастни европейци вече са напълно ваксинирани, обяви ЕС, докато няколко страни в Европа и Азия се борят с нови огнища, причинени от бързо разпространяващия се "Делта" вариант на коронавируса, предаде "Франс прес".

Повече от 4 млн. души вече са починали от COVID-19, откакто се появи през декември 2019 г., и въпреки че ваксините се разпространяват все повече в световен мащаб, "Делта" подхранва нарастването на заразените и кара правителствата да налагат отново мерки срещу вируса, за да избегнат страшни нови вълни.

ЕС обяви, че 200 млн. европейци са били напълно ваксинирани, повече от половината от възрастното население, но все още не успява да постигне целта от 70 процента ваксинирани, определена за лятото.

Меркел към германците: Ваксинацията е свобода

Меркел към германците: Ваксинацията е свобода

Covid инфекциите рязко нарастват, правителството може да наложи нови ограничения

Германия регистрира 1 890 новозаразени през последните 24 часа и заболеваемост от 12,2 новозаразени на 100 000 души през последните седем дни - повече от двойно повече в сравнение с началото на юли.

Германия се присъединява към редица европейски страни, които през последните седмици регистрират нарастване на заразените.

Новите огнища са до голяма степен подхранвани от "Делта" варианта, открит за първи път в Индия, който се очаква да стане доминиращият щам на вируса през следващите месеци, заяви Световната здравна организация (СЗО) вчера.

Той е регистриран вече в 124 територии - с 13 повече от миналата седмица - и вече представлява повече от три четвърти от секвенираните проби в много големи страни.

Тази седмица Франция въведе нови правила, изискващи т. нар. здравен пропуск за всички събития или места с повече от 50 души, преди да бъдат разширени за ресторанти, кафенета и търговски центрове през август.

Франция е в 4-та Covid вълна, неваксинираните са 96% от новите случаи

Франция е в 4-та Covid вълна, неваксинираните са 96% от новите случаи

Причина е по-заразният Делта вариант, 150% увеличение на заразените за седмица

Хората трябва да покажат доказателство за ваксинация или отрицателен тест, за да получат достъп, след като страната отчете нов скок - още 21 000 новозаразени вчера, най-високото ниво от началото на май.

Заразените се увеличават и във Великобритания, където тази седмица бяха премахнати повечето ограничения, а днес британските супермаркети предупредиха за възможен недостиг на храна, след като персонал беше принуден да се самоизолира.

Страните в Азия регистрират едни от най-тежките си вълни до момента, като Индонезия се превръща в нова глобална гореща точка, докато Виетнам и Тайланд се сблъскват с нови антивирусни правила.

Над 80% от новозаразените с COVID-19 в Испания са сред неваксинирани хора

Над 80% от новозаразените с COVID-19 в Испания са сред неваксинирани хора

Само 5,5% от новозаразените през последните 24 часа са хора, които са били напълно ваксинирани

В Токио Олимпийските игри трябва да бъдат открити в петък след едногодишно отлагане заради пандемията, въпреки че Япония обеща да бъдат игри като никои други в историята.

Зрители почти няма да бъдат допускани, а спортистите, журналистите и организаторите ще са обект на строги вирусни мерки по време на събитието, което се провежда под знака на COVID-19.