Хората са деградирали или унищожили приблизително две трети от първоначалното покритие на тропическите гори в света, разкриват нови данни, повишавайки тревогата, че ключов природен буфер срещу климатичните промени бързо изчезва, информира "Ройтерс".

Загубата на гори също така е основен фактор за затоплящите климата емисии, като гъстата тропическа горска растителност представлява най-големият жив резервоар на въглерод.

Дърводобивът и преобразуването в земя, главно за селско стопанство, са унищожили 34% от първичните девствени тропически гори в света и са деградирали още 30%, оставяйки ги по-уязвими на пожар и бъдещо унищожение според анализ на Фондацията за тропическите гори в Норвегия.

Обезлесяването е унищожило 8% от Амазонската джунгла за 18 години

Обезлесяването е унищожило 8% от Амазонската джунгла за 18 години

Унищожена е площ, по-голяма от Испания

Повече от половината от унищожението от 2002 г. насам е в Амазонската джунгла в Южна Америка и гранични тропически гори.

Тъй като повече тропически гори се унищожават, има повече потенциал за климатични промени, което от своя страна затруднява оцеляването на останалите гори, изтъква авторът на доклада Андерс Крог, изследовател на тропическите гори.

"Това е ужасяващ цикъл", подчерта Крог и уточнява, че общата загуба на тропически гори между 2002 и 2019 г. е по-голяма от площта на Франция.

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Унищожаването на природата унищожава и човека

Процентът на загубите през 2019 г. приблизително съответства на годишното ниво на унищожение през последните 20 години, като гора с размерите на футболно игрище изчезва на всеки 6 секунди според друг неотдавнашен доклад на Световния институт за ресурсите.

Бразилската Амазонска джунгла е подложена на силен натиск през последните десетилетия, след като селскостопанският бум накара фермерите и спекулантите със земя да опожаряват парцели земя за соя, говеждо и други култури. Тази тенденция се влоши от 2019 г. насам, когато десният президент Жаир Болсонару встъпи в длъжност и започна да отслабва екостандартите.

Ала Амазонската джунгла също така представлява най-добрата надежда за запазване на това, което тропическите гори остават. Според Крог Амазонската джунгла и нейните съседи - горите около река Ориноко и в Андите - представляват 73,5% от тропическите гори, които все още са непокътнати.

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Политиката на президента Жаир Болсонару подкрепя унищожаването на джунглата

Новият доклад "затвърждава, че Бразилия трябва да се грижи за гората", настоя Ане Аленкар, географ от Института за изследване на околната среда в Амазония, която не е участвала в проучването. "Бразилия има най-големият дял от тропическите гори в света и освен това губи най-много", уточнява Аленкар.

Островите в Югоизточна Азия, принадлежащи предимно на Индонезия, са на второ място по унищожаване на гори от 2002 г. насам, като голяма част от тези гори са изсечени за плантации за палмово масло.

Централна Африка се нарежда на трето място, като по-голямата част от унищението е съсредоточено около басейна на река Конго заради традиционно и търговско земеделие, както и дърводобив.

Правителства и корпорации обещаха да спрат обезлесяването до 2030-а

Правителства и корпорации обещаха да спрат обезлесяването до 2030-а

Обещаха да възстановят повече от 350 млн. хектара гори

Горите, които в доклада са определени като деградирали, са били или частично унищожени, или унищожени и след това заменени от вторичен растеж на горите, уточниха от Фондацията за тропическите гори в Норвегия.

Определението на този доклад за непокътната гора може да е прекалено строго, предупреди Тасо Азеведо, координатор на бразилската инициатива за картографиране на обезлесяването MapBiomas. Анализът отчита като непокътнати само недокоснати райони от поне 500 квадратни километра, като се оставят по-малки площи, които могат да добавят към девствената горска покривка в света, каза той.

Крог обясни, че тази дефиниция е била избрана, тъй като по-малките участъци са изложени на риск от "ефекта на края", където дърветата умират по-бързо, а биоразнообразието е по-трудно да се поддържа близо до края на гората. Гора с площ от 500 квадратни километра може напълно да поддържа своята екосистема, каза той.