Експерти, изследващи връзките между коронавирусната ваксина на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и кръвните съсиреци, не са открили специфични рискови фактори, включително възрастта, но извършват по-нататъшен анализ. Това обявиха от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), цитирани от "Франс прес".

EMA обаче уточни, че нейната комисия за безопасността очаква да издаде "актуализирана препоръка" относно спорната ваксина след месечното си заседание следващата седмица.

Германия пак разследва ваксината на AstraZeneca, Берлин спря употребата при младите
Обновена

Германия пак разследва ваксината на AstraZeneca, Берлин спря употребата при младите

До момента в Германия ваксинираните с продукта на AstraZenaca са около 2,7 милиона

Германия вчера стана последната от поредица страни, които препоръчаха да не се използва ваксината на AstraZeneca за по-млади хора след редки съобщения за съсирване на кръвта, въпреки че EMA настоя, че тя е безопасна.

"Понастоящем прегледът не е установил никакви специфични рискови фактори, като възраст, пол или предишна медицинска история на нарушения на съсирването, за тези много редки събития", се уверява в изявление на базираната в Амстердам EMA.

"Причинно-следствената връзка с ваксината не е доказана, но е възможна и допълнителният анализ продължава", допълниха от агенцията.

Канада спря ваксината на AstraZeneca за хора под 55 години

Канада спря ваксината на AstraZeneca за хора под 55 години

След информациите от Европа за кръвни съсиреци

Изявлението на ЕМА беше направено, след като експерти се срещнаха в понеделник, за да обсъдят последните си констатации относно ваксината на AstraZeneca. Техните коментари ще бъдат обсъдени на заседанието на комисията по безопасност следващата седмица.

Регулаторът повтори виждането, което даде в много очакваното изявление на 18 март, изтъквайки, че "ползите от защитата на хората от COVID-19 със свързаните рискове от смърт и хоспитализация надвишават възможните рискове".

Дания няма да прилага ваксината на AstraZeneca още 3 седмици

Дания няма да прилага ваксината на AstraZeneca още 3 седмици

Решението е на Датската агенция по лекарствата, която продължава проверката