Глобалните температури през февруари са счупили предишните месечни рекорди с безпрецедентен размер, според данни на НАСА, което предизвика предупреждения за извънредна ситуация с климата, пише „Гардиън”.

Резултатът е „истински шокиращ и е още едно напомняне за непрестанното дългосрочно повишаване на глобалната температура в резултат на произвежданите от човешката дейност парникови газове”, пишат експертите Джеф Мастърс и Боб Хенсън в специализиран по темата блог.    

Глобалните температури на повърхността на цялата суша и световния океан през февруари са били с 1,35 градуса по Целзий по-топли от средната температура за февруари в приетия за базов период между 1951 и 1980 г.

Световният рекорд е бил поставен само месец по-рано, като януари вече би средната температура за този месец с 1,15 градуса над средното за базовия период.  

Въпреки че температурите са стимулирани от много мащабното климатично явление „Ел Ниньо” в Тихия океан, измерената температура е счупила рекордите, поставени през последния мащабен „Ел Ниньо” от 1998 г., който е бил поне толкова силен, колкото и настоящият.

През февруари не е подобрен рекордът за най-горещ месец, просто защото това е възможно да се случи през лятото в Северното полукълбо, когато по-голямата част от земната суша се затопля.  

Ние се намираме в спешна ситуация с климата сега”, подчертава Стефан Рамсторф от Института за изследване на влиянието на климата в Потсдам и допълва: „Това е наистина доста зашеметяващо... това е напълно безпрецедентно.”