Повече от 2,5 милиона жители на американския щат Флорида бяха призовани да се евакуират заради приближаващия ураган Иън, съобщи "Ройтерс".

Националната гвардия на Флорида вече мобилизира 5000 войници от Флорида и 2000 допълнителни от други щати за реакция при бедствието.

Близо 60 училища във Флорида бяха затворени. Властите планираха да използват много от училищата като убежища по време на бурята и последиците от нея. Търговските авиокомпании отмениха повече от 2000 американски полета поради бурята.

Губернаторът Рон ДеСантис предупреди за опустошителни наводнения, подобни на урагана Харви, които удариха района на Хюстън през 2017 г.

Директорът за управление на извънредни ситуации във Флорида Кевин Гътри призова жителите в евакуационните зони да се преместят на безопасно място.

Ако Иън удари Тампа, това ще бъде първият ураган, достигнал сушата в района след бурята Тарпон Спрингс през 1921 г.

Ураганът Иън наближава сушата в Куба с категория 3

Ураганът Иън наближава сушата в Куба с категория 3

Ще достигне Флорида в сряда срещу четвъртък

Освен това може да се окаже един от най-скъпите, тъй като последните симулации показват приблизителни щети от буря и други въздействия, вариращи от 38 милиарда щатски долара до повече от 60 милиарда щатски долара.

Припомняме, че преди САЩ, ураганът Иън достигна категория 3 преди в Западна Куба рано сутринта във вторник. Ветровете му достигнаха скорост от 120 мили в час.