През юли миналата година избухна мащабен пожар в борова гора на гръцкия остров Родос. Когато спасителите пристигнали на мястото, пламъците вече се издигали над дърветата към нощното небе.

Пожарникарите е трябвало да действат бързо, но гъстата растителност в горския масив им е попречила да го направят, пише "Ройтерс".

Поради факта, че екипите не са могли да се приближат, пожарът се е разпространил и за няколко дни е обхванал средиземноморския остров, заради което 19 000 души са били принудени да избягат. Тогава се проведе една от най-големите евакуации при бедствия в историята на Гърция.

"Опитвали ли сте се някога да минете през гора, която не е била изсичана повече от 10 години? Много е трудно", отбелязва пожарникарят Никос Карпатакис, който е бил на мястото на инцидента.

Поради изменението на климата горските пожари в Южна Европа стават все по-опасни, така че с наближаването на лятото Гърция разработи нова доктрина за ограничаване на загубите, изпращане на допълнителен противопожарен автомобил към всеки нов пожар, ускоряване на въздушната подкрепа и разчистване на горите.

Но пожарникари и експерти заявиха, че инициативата няма да реши недостатъците в планирането и предотвратяването на пожари, така че Гърция я очакват още опустошения.

Пороен дъжд последва летните пожари в Гърция, един загина

Пороен дъжд последва летните пожари в Гърция, един загина

Бурята Даниел удари западна и централна Гърция от понеделник

"Ние се придържаме към доктрина, която настоява за гасене на пожари, вместо да приемем интегрирана стратегия за управление на пожарите", каза метеорологът Теодор Гианарос от Националната обсерватория в Атина.

Освен това миналата година поради горещата вълна възникнаха горски пожари в големи райони на Португалия, Франция, Испания и Италия, които доведоха до смъртта на десетки хора.

С дронове и термодатчици Гърция пази горите от пожари

С дронове и термодатчици Гърция пази горите от пожари

Обвиняват правителството в недостатъчна превенция

Изданието разкрива също, че през август 2023 г. пожар е унищожил площ, по-голяма от тази на Ню Йорк, в северната област Еврос. Освен това тогава загинаха най-малко 20 души. Такъв пожар е бил най-смъртоносният пожар в Европа за 2023 г. Тазгодишните пожари започнаха по-рано от очакваното, като един от тях възникна през март в планински район, който е покрит предимно със сняг.

"Сезонът на горските пожари ще бъде много тежък. Изменението на климата вече е тук", заяви пред "Ройтерс" министърът по въпросите на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас.

Гневът в Гърция расте заради бушуващите пожари

Гневът в Гърция расте заради бушуващите пожари

В сряда сред гръцките политици избухна политическа буря

В същото време Гърция предприе мерки за борба с горските пожари. страната изгради противопожарни прегради около електрическите стълбове в гористите райони и засили обучението. През 2024 г. са били наети приблизително 700 допълнителни горски стражари.

Освен това гръцкото министерство на околната среда съобщи, че от 2022 г. насам работниците са изчистили 12 000 хектара гори, а други 7000 хектара ще бъдат завършени до края на месец май.

"За първи път от 50 години насам навлизаме в горите и изграждаме зони за противопожарна защита. Разбира се, това няма да бъде направено в цяла Гърция наведнъж, но е добро начало", добави Кикилиас.

Съдът в Гърция осъди шестима за пожарите край Атина през 2018 г.

Съдът в Гърция осъди шестима за пожарите край Атина през 2018 г.

Роднините на жертвите планират да обжалват съдебното решение

Гърция също така обяви търгове за закупуване на повече от 1000 пожарни коли, седем самолета DHC-515 и планира да инсталира детектори за дим.

Експертите от своя страна се опасяват, че това няма да е достатъчно. Според тях по-голямата част от парите трябва да се изразходват за създаване на корпус от специалисти по горските пожари, които могат да картографират рисковете и да анализират как пожарите могат да се разширят. Експертите препоръчват също така да се използват методи за борба с пожарите, използвани в други части на света.