Горска площ с размерите на Великобритания (242 500 кв. км) се губи всяка година по целия свят, като по-голямата част от тях са тропически гори, което има бедствено влияние върху климатичната криза и дивата природа. Това разкрива нов доклад, цитиран от "Гардиън".

Размерът на загубата е достигнал 26 млн. хектара годишно, бързо нараствайки през последните пет години, въпреки обещанията на правителствата, направени през 2014 г., за спиране на обезлесяването и възстановяване на дърветата.

Шарлот Стрек, съосновател и директор на Climate Focus, мозъчния тръст, който е автор на доклада, изтъква: "Трябва да пазим дърветата си и трябва да възстановим горите си. Обезлесяването се ускори, въпреки обещанията, които бяха направени."

В Африка три пъти повече пожари от Амазония

В Африка три пъти повече пожари от Амазония

От Международния център за изследване на горите призовават за предприемане на превантивни мерки

Нюйоркската декларация за горите беше подписана в ООН през 2014 г., която изисква държавите да намалят наполовина обезлесяването до 2020 г. и да възстановят 150 млн. хектара обезлесени или деградирали горски територии.

Ала процентът на загуба на дървесно покритие е нараснал с 43 процента от приемането на декларацията, докато най-ценните и незаменими тропически първични гори са изсичани с темп от 4,3 млн. хектара годишно.

Крайната цел на декларацията - спиране на обезлесяването до 2030 г., потенциално спестявайки толкова въглерод, колкото би бил спестен при спирането на всички автомобили по света, сега изглежда много по-далеч, отколкото когато ангажиментът беше поет.

Макрон и Меркел зоват Г-7 за Амазонка: Домът ни гори

Макрон и Меркел зоват Г-7 за Амазонка: Домът ни гори

Гутериш: Не можем да си позволим повече щети на основен източник на кислород и биоразнообразие

В Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка - най-големите региони с тропически гори в света - годишната норма на загуба на дървесна покривка се е увеличила значително между 2014 и 2018 г., в сравнение с периода между 2001 и 2013 г. Въпреки че най-големите загуби са били в тропическа Латинска Америка, най-големият темп на нарастване е бил в Африка, където нивата на обезлесяване са се удвоили от по-малко от 2 млн. хектара годишно на повече от 4 млн. хектара.

Докладът използва данни до 2018 г. в повечето случаи, така че цифрите не включват влиянието на огромните пожари в Амазония в последно време. Авторите на доклада отбелязват, че през юни процентите на обезлесяване в бразилската част на Амазония са нараснали с 88% в сравнение със същия месец на миналата година.

Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия

Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия

84% увеличение спрямо същия период на 2018 г.

Стрек предупреди, че неотдавнашните пожари будят особена тревога, докато през предходните десетилетия, когато влажната природа на тропическите гори затрудняваше пожарите, като буйната растителност действа като ефективно ограничение на пожарите, глобалното затопляне през последните години е изсушило части от гората и е улеснило горенето.