Швейцарската фармацевтична компания "Новартис" обяви, че е произвела първата партида ваксини срещу новия вирус А H1N1, известен като свински грип.

Това става седмица преди очакваното, предаде АП.

Съобщението  идва ден след като Световната здравна организация обяви преминаването към последната - шеста степен на опасност за възникване на грипна пандемия от разпространение на грип A(H1N1), по-известен като свински грип.

От 30 държави са постъпили искания за доставки, включително от американското министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси.

Ваксината е произведена в лаборатория в Марбург, Германия. Фармацевтичната компания обяви, че може да произвежда милиони дози за седмица.

До момента от новия грипен вирус са се заразили близо 28 000 души по света.

Предишната пандемия беше обявена през 1968 г. във връзка с хонконгския грип, отнел живота на близо 1 милион души.

Пандемичният комитет, председателстван от министъра на извънредните ситуации Емел Етем ще заседава днес.

До момента в Националната референтна лаборатория по грип са изследвани общо 96 проби на лица с клиника на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия грипен вирус.

От тях положителни са само две - на  известните вече случаи от Павликени, област В. Търново и с. Баня, област Благоевград.

Продължава приемането и обработката на проби от цялата страна на хора с различни грипоподобни симптоми, най-често пребивавали и завръщащи се от страни с най-голямо разпространение на заболяването.