Министърът на корабоплаването Милтиадис Варвициотис обяви оставката си в понеделник, няколко дни след смъртта на пътник, който беше насила избутан от ферибот в Пирея миналата седмица, пише "Катимерини".

Говорителят на правителството Павлос Маринакис каза, че Варвициотис ще бъде заменен от Христос Стилианидис, който беше министър на климатичната криза и гражданската защита в предишното правителство на Кириакос Мицотакис.

Инцидентът, заснет на видео и споделен в социалните мрежи, предизвика гняв в цялата страна. На него се вижда как пътникът се опитва да се качи на ферибота Blue Horizon, докато той се готви да тръгне, и член на екипажа, който го избутва от рампата за товарене във водата, силно развълнувана от витлата на движещия се кораб. Не бяха положени никакви усилия за спасяването на мъжа и фериботът продължи по пътя си далеч от пристанището, докато не му беше наредено да се върне.

Варвициотис изрази "шок, ужас и скръб" от инцидента и идентифицира жертвата като Антонис Кариотис, на 36 години. Но в отделна телевизионна изява той каза: "Днес има хора, които скърбят за несправедливо изгубените; но семействата на онези, които са отишли да печелят надница, дневна заплата и сега са обвинени в убийство, също скърбят.

Изявлението предизвика гняв сред хората, които отбелязаха, че министърът изглежда приравнява члена на екипажа с жертвата. Варвициотис се опита да изясни, че има предвид нещо различно от това, което всички разбират, като приписа тълкуването на политическо. В крайна сметка той се извини, но критиките не стихнаха.

"През последните няколко дни станах обект на атака, която придобива все по-токсични характеристики. Едно мое изявление, което лесно беше погрешно тълкувано, предизвика възмущение. Веднага се извиних искрено. По никакъв начин не съм приравнявал жертвата с насилниците. По никакъв начин не съм отменил отговорностите, които компанията собственик на кораба има и които тя все още отказва да поеме", каза той в изявление, обявявайки оставката си.

"Моята политическа кариера и моето лично достойнство диктуват да не оставам на поста министър на корабоплаването и островната политика. Затова подадох оставката си на министър-председателя", добави той.

Оставката на Варвициотис е втората за правителството на Мицотакис за по-малко от два месеца, след като Нотис Митаракис се оттегли от поста министър на защитата на гражданите заради почивка на яхта край остров Патмос, докато големи горски пожари унищожаваха околностите на Атина.

Полякиня и синът ѝ се удавиха след падане от ферибот в Балтийско море

Полякиня и синът ѝ се удавиха след падане от ферибот в Балтийско море

Детето е паднало зад борда, а майка му е скочила в опит да го спаси