Хиляди хора избягаха от домовете си в покрайнините на Атина днес, а стотици бяха евакуирани с плавателни съдове от близкия остров Евия, след като Гърция се сблъска с четвърти ден на горски пожари, разпалвани от силни ветрове и изключително високи температури, информира "Ройтерс".

Подобно на други места в Европа, Гърция се мъчи да се справи с екстремните метеорологични условия това лято, а продължителната гореща вълна - най-тежката от над 30 години - предизвика едновременни горски пожари в няколко части на страната.

ВМС на САЩ вдигат разузнавателен самолет за локализиране на пожарите в Гърция

ВМС на САЩ вдигат разузнавателен самолет за локализиране на пожарите в Гърция

САЩ: Демонстрираме силата на нашия съюз и колко сме силни заедно

В съседна Турция властите се борят с най-големите горски пожари в историята на страната, които принудиха евакуацията на десетки хиляди хора, включително туристи, и за кратко застрашиха да погълнат електроцентрала.

В Италия горещи ветрове разпалиха пожари на остров Сицилия тази седмица.

Днес небето на Атина отново беше замъглено от плътен дим от горски пожари в северните покрайнини, които се възпламениха вчера, след като поутихнаха по-рано през седмицата.

Температурите бяха над 40 градуса по Целзий през цялата седмица и днес не се очаква спад, като се очаква силен вятър да разнесе пламъците допълнително.

Няма информация за пострадали от пожарите в Гърция българи

Няма информация за пострадали от пожарите в Гърция българи

За спешни случаи остава мобилния телефон: +30 693 70 96 220

Имало е прекъсвания на тока в поне две предградия и на остров Евия, където ветровете се усилиха.

Кораби на бреговата охрана, подпомагани от туристически лодки, са натоварили 631 души от късно вчера досега от три плажа на острова, където пламъците се разпростират на огромна площ от борова гора от вторник и достигнаха морето.

Морските патрули продължават в случай на извънредна ситуация.

"Опитваме се със средствата, с които разполагаме, да се справим с най-голямата катастрофа в Евия за последните 50 години", отбеляза заместник-губернаторът на острова Георге Келайдитис.

Турция погна апели в социалните мрежи за международна помощ за борба с пожарите

Турция погна апели в социалните мрежи за международна помощ за борба с пожарите

Обвиненията включват и обиждане на държавата и президента

"Говорим за стотици повредени къщи, стотици хиляди акра изгоряла горска земя и посеви, което ще се отрази на поминъка на мнозина", допълни Келайдитис.

Присъединявайки се към пожарникарите от няколко страни, включително Франция, Кипър и Швеция, Израел заяви, че изпраща екип от 15 пожарникари в Гърция.

Редица предградия на Атина бяха евакуирани, след като пожар горя около главната магистрала, свързваща гръцката столица със северната част на страната, а стотици пожарникари със самолети за хвърляне на вода се опитваха да предотвратят пламъците да достигнат близкия град Маратон.

Досега най-малко деветима души са били откарани в болница с различна степен на наранявания, включително двама доброволци пожарникари, лекувани за изгаряния в интензивни отделения в Атина.