Италианската прокуратура разследва още двама членове на екипажа от яхтата на британския технологичен магнат Майк Линч, заедно с нейния капитан, във връзка с потъването ѝ преди повече от седмица, съобщава "Ройтерс".

Линч и шестима други загинаха, след като плаващата под британски флаг 56-метрова яхта Bayesian се преобърна и потъна за минути на 19 август, след като беше ударена от буря преди зазоряване, докато стоеше на котва край бреговете на Сицилия.

В понеделник зяпачня разследване спрямо 51-годишния капитан на плавателния съд - новозеландецът Джеймс Кътфийлд, за непредумишлено убийство и корабокрушение. Кътфийлд отказа да отговори на прокурорите по време на разпита вчера.

Корабният инженер Тим Паркър Итън и морякът Матю Грифит са разследвани за същите престъпления, като Паркър Итън е заподозрян, че не е защитил машинното отделение на яхтата и операционните системи. Грифит пък е бил дежурен в нощта на инцидента.

Откриха тялото и на последния изчезнал в потъналата яхта край Сицилия

Откриха тялото и на последния изчезнал в потъналата яхта край Сицилия

Предстои идентифициране и аутопсия на телата

Разследването не означава, че те носят вина, нито че ще последват официални обвинения.

Потъването озадачи военноморските експерти, според които плавателен съд като Bayesian, построен от италианския производител на яхти от висок клас Perini, е трябвало да издържи на бурята и във всеки случай не е трябвало да потъне толкова бързо.

Прокуратурата в град Термини Имерезе, близо до Палермо, уточни, че разследването ще отнеме време и ще изисква останките да бъдат извадени от морето. Яхтата е потънала на около 50 метра дълбочина.

Разследват непредумишлено убийство във връзка с потъналата край Сицилия яхта

Разследват непредумишлено убийство във връзка с потъналата край Сицилия яхта

Разследването засега не е насочено срещу конкретно лице