Около 8 часа тази сутрин местно време (9 часа българско време) по електронната поща са били изпратени сигнали за бомби в 97 основни и средни училища в Сърбия. Специализирани екипи на полицията след подробна проверка в редица училища установиха, че сигналите са фалшиви. Огледът все още продължава, децата в тези училища не учат, информира македонският телевизионен "Канал 5".

Министерството на образованието съобщи и за постъпилите сигнали за бомби на електронните пощи на 97-те училища. Имейлът е написан на кирилица и гласи: "На територията на училищата са поставени огромно количество експлозиви". Част от съдържанието на електронните писма гласи:

"Можем да кажем, че не сме първите и далеч не сме последните. Ще ви убият с коли, с бомби, с ножове, с каквото попадне. Злодей като нас ще унищожи всичко пред себе си, защото светът е гнил, всички сте прогнили отвътре", пише в заплашителното съобщение.

Съобщения за поставени бомби заплашиха и белградски бизнес център, както и летището "Константин Велики" в Ниш, чиято електронна поща също е получила днес анонимни сигнали за бомба. Заплашените сгради са евакуирани незабавно, а компетентните екипи са изпратени на терен и е установено, че това са фалшиви сигнали.

Директорът на "Летища Сърбия", след като получи фалшив сигнал за поставена бомба на летище "Константин Велики" в Ниш, казва, че са взети всички мерки и се надява, че това е изолиран случай.

"Получен е и анонимен сигнал, че във всички поделения на "Белградско водоснабдяване" са поставени бомби," каза за сръбския портал "Новости" заместник-кметът на Белград Горан Весич.

Васич казва, че "Белградско водоснабдяване" има повече от 100 поделения и заявява, че "очевидно се води кибервойна срещу Сърбия".

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич оцени, че многобройните съобщения за бомби в Сърбия са натиск от чужбина заради неналагането на санкции срещу Русия.

"Ние се съпротивляваме 82 дни, ние сме единствената държава в Европа, която не е наложила санкции на Русия, дори и последователно неутралната Швейцария ги е въвела, дори БиХ ги е наложила, макар и не всички да са били питани за това. "Ние сме единствената страна, която не е наложила санкции и сме под огромен натиск, който е ужасен и става все по-тежък, по-силен и по-лош всеки ден", каза Бърнабич.

Тя оцени, че заплахите за бомби са били внимателно планирани и че "със сигурност" идват от чужбина, което говори за това, че един от репортажите е стигнал до Белградския тропикариум (аквариум с тропически риби), за който повечето граждани дори не знаят, че съществува.

"Някой проверява какви могат да бъдат всички туристически атракции, у нас тропикариумът е малък и повечето не знаят за него, което показва, че някой ги е планирал и че идва от чужбина, защото ако някой го е измислил от Сърбия те никога не биха изпратили съобщение до тропикариума, обясни Брънабич.

Тя каза още, че неналагането на санкции срещу Русия е "изключително скъпо", тъй като основният въпрос за инвеститорите стана защо Сърбия все още не е наложила санкции срещу Русия и, както тя посочи, това допълнително забавя по-нататъшния растеж на страната.

Вучич: Сърбия плаща висока цена, защото не въведе санкции срещу Русия

Вучич: Сърбия плаща висока цена, защото не въведе санкции срещу Русия

В страната му нямало нито антируска, нито антиукраинска истерия

Сигналите се класифицират като тероризъм, а полицията издирва подателя и мястото, откъдето е изпратен фалшивият сигнал. Случаят ще бъде изясняван от прокуратурата за организирана престъпност.

Досега бяха изпращани фалшиви сигнали за бомби в търговски центрове и полети на "Ер Сърбия" до Москва, но досега не бяха заплашвани училища.

Сърбия обвини Украйна и страна от ЕС във фалшиви бомбени заплахи към полетите ѝ до Русия

Сърбия обвини Украйна и страна от ЕС във фалшиви бомбени заплахи към полетите ѝ до Русия

Белград обаче продължава полетите, за да покаже, че е свободна държава