Нови данни от последния етап на клинично изпитване показват, че коктейлът от антитела на биотехнологичните компании Regeneron и Roche ("Рош") срещу COVID-19 намалява хоспитализациите или смъртността със 70% в сравнение с плацебо при нехоспитализирани пациенти. Това съобщиха от швейцарския производител на лекарства "Рош", цитирани от "Ройтерс".

Препаратът, състоящ се от антителата касиривимаб и имдевимаб, разработени от Regeneron с финансова помощ от правителството на САЩ, също така е постигнал всички ключови вторични крайни точки в третата фаза на изпитването с 4 567 участници, включително намаляване на продължителността на симптомите до 10 дни от 14, увериха от "Рош".

ЕС одобри коктейл от антитела за лечение на коронавирус

ЕС одобри коктейл от антитела за лечение на коронавирус

Препоръката сега може да се използва като ръководство от европейските държави

"Рош", която произвежда препарата в заводи в Калифорния и която отговаря за продажбите извън САЩ, и Regeneron очакват продажби през 2021 г. на препарата в размер на стотици милиони, включително 260 млн. долара само от правителството на САЩ през първото тримесечие.

"Новозаразените с коронавируса продължават да нарастват в световен мащаб с над 3 млн. съобщени случая миналата седмица, така че този коктейл от изследвани антитела може да предложи надежда като потенциална нова терапия за високорискови пациенти - особено в светлината на неотдавнашни доказателства, че казиривимаб и имдевимаб заедно поддържат активност срещу ключови нововъзникващи варианти", коментира главният медицински директор на "Рош" Леви Гарауей.

Моноклоналните антитела не работят при новите мутации на COVID-19

Моноклоналните антитела не работят при новите мутации на COVID-19

Има високи очаквания моноклоналните антитела да помогнат в борбата срещу коронавируса

"Рош" увериха, че те и Regeneron могат да произвеждат повече от 2 млн. дози годишно.

Коктейлът, който данните преди това показаха, че е ефективен срещу варианти на коронавируса, беше спешно одобрен в САЩ и е разрешен в Европа за употреба при нехоспитализирани пациенти. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп получи лечението, когато беше заразен с COVID-19.

ЕМА прави преглед на антителата на "Илай Лили"

ЕМА прави преглед на антителата на "Илай Лили"

Комбинацията от бамланивимаб и етесемиваб намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 87%.