Теориите на конспирацията за ваксините срещу COVID-19 играят "огромна роля" в социалните мрежи, подсилвани отчасти заради липсата на надеждна информация, което може да застраши тяхната ефикасност. Това предупреждава неправителствена организация, специализирана в дезинформацията, съобщава "Франс прес".

"Когато хората не могат лесно да получат достъп до надеждна информация относно ваксините и когато недоверието към действащи лица и институции, свързани с ваксините, е високо, дезинформационните разкази се наместват, за да запълнят вакуума", се изтъква в доклада на First Draft.

Дезинформацията може да обърне хората срещу ваксините против Covid-19

Дезинформацията може да обърне хората срещу ваксините против Covid-19

По-малко от 55% от респондентите казват, че "определено" ще се имунизират

"Достигнахме ключов и свръхчувствителен кръстопът, където нарастващите нива на скептицизъм към ваксините може не само да застрашат ефективността на потенциалната COVID-19 ваксина, но и изобщо на ваксините", предупреждават от неправителствената организация.

Групата е събрала милиони публикации от "Туитър", "Инстаграм" и "Фейсбук", които са включвали думите "ваксина" или "ваксинация" на английски, испански и френски език в продължение на три месеца от средата на юни.

След това изследователите са ги ограничили до 1200 от най-популярните публикации.

Две теми са били доминиращи - тези, които са препращали към "политическите и икономическите мотиви", стоящи зад ваксините, и тези, отнасящи се до тяхната безопасност и необходимост.

"Конспиративните теории относно ваксините като цяло и ваксината срещу COVID-19 по-конкретно играят огромна роля в социалните мрежи, особено във франкофонските пространства", заключава групата, която е основана през 2015 г. и се смята за авторитет по отношение на дезинформацията.

Оптимистичен сценарий: Първи ваксинации срещу COVID-19 в ЕС в първото тримесечие на 2021-а

Оптимистичен сценарий: Първи ваксинации срещу COVID-19 в ЕС в първото тримесечие на 2021-а

Разпространението на пандемията в Европа е "много, много притеснително"

Много публикации са свързвали ваксините с конспиративни теории като убеждението, че бъдеща COVID-19 ваксина ще бъде използвана за микрочипиране на хора и за разработване на системи за масово проследяване на населението.

Теориите на конспирацията се подхранват и от липсата на информация за съставките на ваксината например, или от нови технологии като "пратеник РНК" (mRNA) зад ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, които обявиха тази седмица, че тя е 90 процента ефективна.

Кандидат за ваксина срещу Covid-19 показа 90% ефективност
Обновена

Кандидат за ваксина срещу Covid-19 показа 90% ефективност

Кандидатът на Pfizer/BioNTech е показал 90% ефективност

Тази иновативна техника се използва от други разработчици на ваксини като американската биотехнологична компания Moderna.

"Някои публикации твърдяха, че новата потенциална COVID-19 ваксина на Moderna ще промени ДНК на хората, а някои публикации представят mRNA ваксината като окончателна бъдеща ваксина срещу COVID-19 или са дискредитирали всички бъдещи COVID-19 ваксини", изтъкват от First Draft.

"Други дори свързват ваксините и mRNA ваксините на Moderna като цяло с целенасочени усилия за обезлюдяване или злонамерени човешки инженерни програми", допълват от неправителствената организация.

First Draft отбелязват, че опасенията във връзка с ваксините обединяват широк кръг от различни общности, включително либертарианци, антиваксъри, Ню Ейдж групи и поддръжници на QAnon.

Меркел: Пропагандата и конспиративните теории подкопават борбата с пандемията

Меркел: Пропагандата и конспиративните теории подкопават борбата с пандемията

Меркел говори пред Бундестага след обявената блокада

Неправителствената организация препоръчва надеждни новинарски източници, мониторинг на социалните мрежи и сътрудничество между изследователските организации, за да идентифицират и да адресират всякаква липса на данни, но също така да се избегне прекомерното предоставяне на информация по дадена тема, което "често води до объркване и в крайна сметка избягване на новините".

"Трябва да намерим начин да признаем несигурността и страховете на хората, вместо да ги отхвърляме, и да изградим мостове между здравните експерти и колебаещите се по отношение на ваксините", добавят от First Draft.

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

"Това е лоша комбинация от пандемия и социални медии и хора, които търсят много просто обяснение"