Морският трафик през пролива Босфора в Истанбул, Турция е бил спрян в четвъртък вечерта, след като кораб, идващ от Украйна, е заседнал.

173-метров кораб Lady Zehma е получил повреда на кормилото и закотви в залива Бебек.

Товарният кораб превозва над 3000 тона царевица от Украйна. 

Няма данни за пострадали. 

Това са съобщили от Генералната дирекция за крайбрежна безопасност в Twitter в 21.30 часа местно време, цитирани от "Ройтерс".

Още кораби със зърно отплаваха от Украйна

Още кораби със зърно отплаваха от Украйна

Два плавателни съда напуснаха Черноморск

Спасителни кораби и служители са били изпратени да помогнат на кораба, според изявлението.

По информация на ТАСС сухотоварният кораб е изтеглен на буксир към района на Ахиркапи, където ще остане на котва за ремонт. След като корабът бъде отклонен от основните маршрути за преминаване през Босфора, властите ще възобновят движението по него.

Турското министерство на националната отбрана миналия уикенд съобщи, че зърното, изпратено от украинските пристанища по споразумението за зърно с посредничеството на ООН е 1,043 286 милиона тона.

"Изпращането на зърно, което започна с отплаването на първия кораб от пристанище Одеса в Украйна на 1 август 2022 г., продължава безопасно и рутинно. Към днешна дата обемът на транспортираното зърно от украинските пристанища е 1,043286 милиона тона", казаха от се казва в изявление на министерството.

На 22 юли в Истанбул бяха подписани многостранни споразумения за премахване на ограниченията за доставка на руски продукти за износ и за съдействие на Москва за износа на украинско зърно.