Ръстът на заразените с новия коронавирус пациенти означава, че болниците в и около френската столица Париж ще бъдат запълнени в рамките на следващите 48 часа, като пикът на инфекцията се очаква да е чак през април, съобщава "Ройтерс".

В Париж и предградията му са над една четвърт от регистрираните около 29 000 заразени във френските болници, като почти 1 300 души от тях сега са в интензивни отделения. До вчера вечерта общият брой на починалите във Франция беше 1 696 души.

Коронавирусът уби вече над 15 000 души в Европа

Коронавирусът уби вече над 15 000 души в Европа

Общо починалите в целия свят са над 23 000 души

"Очевидно ще се нуждаем от помощ в Ил дьо Франс (Париж и околията), защото това, което се случи в източната част, идва тук", изтъкна Фредерик Валету, председател на Федерацията на френските болници.

Той има предвид региона Гранд Ест, където беше първото голямо огнище на заразата във Франция и където болниците вече са препълнени, като армията помага за прехвърлянето на някои критично болни пациенти в други гардове.

"Ще бъдем на лимита на капацитета си в рамките на следващите 24 или 48 часа. Ще трябва да покажем истинска солидарност между регионите, болниците и да увеличим броя на прехвърлянията на пациенти", подчерта Валету.

Експерти съветват Макрон да блокира Франция за 6 седмици

Експерти съветват Макрон да блокира Франция за 6 седмици

Франция провежда по 9000 теста за коронавирус на ден

Властите в района на Париж се опитват да намерят още легла за интензивно лечение, респираторни апарати и медицински персонал и да разпръскват струпването на пациенти в столицата и по-широките ѝ предградия.

Президентът Еманюел Макрон наложи на 17 март блокада на страната, за да се забави разпространението на коронавируса, но лекарите казват, че очакват вълна от заразени следващата седмица, след като правителството проведе първия тур на местните избори и хиляди хора се струпаха на едно място в паркове и улици, преди да бъдат затворени у дома.

"Ако оставим болниците да се справят сами и оставим всяка територия, превзета от епидемията да се справя сама, тогава ще се насочим към катастрофа", настоя Валету.