Научен съвет към френското правителство препоръча за пълна блокада на страната за период от шест седмици. Предложението се обсъжда от президента Еманюел Макрон и неговите министри, но на този етап управляващите не са склонни да го обявят. Това съобщи кореспондент на "Гардиън" в Париж.

Бруно льо Мер: Икономиката на Франция работи на 25%

Бруно льо Мер: Икономиката на Франция работи на 25%

Льо Мер предупреди, че икономиката на страната ще се свие с 1% или повече заради кризата с коронавируса

Франция провежда по 9000 теста за коронавирус на ден. Това ще бъде увеличено с допълнителни 10 000 до края на тази седмица. Още 10 000 теста трябва да бъдат достъпни следващата седмица.

Франция призова всички частни и обществени болници да се включат в борбата срещу вируса. Увеличен е броят на леглата в интензивните отделения с апаратна вентилация от 5000 до 8000.

В Елзас, Източна Франция, е открита военна болница, която днес ще бъде посетена от Еманюел Макрон. Ситуацията в региона, където има голямо огнище на разпространение на вируса, се описва като "критична". Съседните Лихтенщайн, Швейцария и Германия предложиха да приемат пациенти и около 20 тежко болни са изпратени в тези държави.

Някои планирани операции в страната са отменени. Жените все още имат достъп до контрацептиви, аборт и изследване на плода.

Франция затегна правилата за излизане от дома

Франция затегна правилата за излизане от дома

Но властите пренебрегват призивите на лекарите за пълно блокиране, за да се намали тежестта върху болниците и здравния персонал

Френски учени и здравни специалисти провеждат тестове върху различни лекарства срещу коронавирус, включително и върху хлорохин против малария, но хората са призовани да не се самолекуват.

Данните от вчера вечерта показват 22 300 заразени с коронавирус, което е с 2444 повече в сравнение с ден по-рано, 10 176 са хоспитализирани, 2516 са в интензивно отделение (34% са под 60-годишна възраст). 1100 души са починали, 85% са на възраст над 70 г. За последните 24 часа към вторник починалите са се увеличи с 240 души.

Трима починали лекари във Франция от новия коронавирус

Трима починали лекари във Франция от новия коронавирус

Докато са лекували заразени пациенти

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 375 000 потвърдени случая, а починалите са над 16 300. Регистрирани са случаи в 195 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 425 000 случая и около 19 000 починали в 170 държави, 109 000 души са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".