Гърция премахва от днес задължителната изолация в домашни условия за всички граждани, като прави преход от политиката за изолация под мотото "остани вкъщи" към кампания "пазете се", съобщават гръцките медии.

Властите обаче предупреждават, че опасността от възобновяване на епидемията не е приключила. Фазата "пазете се" е много по-сложна, по-трудна за разбиране и още по-трудна за налагане.

Гърция планира отваряне на хотелите от юли

Гърция планира отваряне на хотелите от юли

Атина очаква европейска стратегия...

От понеделник гърците са свободни да пътуват в областта, където живеят, без да информират правителството за движението си с написани на ръка разрешителни или да изпращат SMS - както беше досега.

Ще бъдат отворени малки магазини за търговия на дребно, включително фризьори, салони за красота, книжарници. Църквите също ще се отворят, но засега само за индивидуална молитва.

Индивидуални тренировки ще бъдат разрешени на открити площи и плажове, с изключение на организирани плажове, които ще останат затворени.

Гърците ще влязат в тази втора фаза на реакцията срещу COVID-19, носещи маски. Предвижда се тежка глоба в размер на 150 евро за гърци, които не спазват новото правило.

Гърция подготвя нови правила в сферата на туризма заради коронавируса

Гърция подготвя нови правила в сферата на туризма заради коронавируса

Ако трябва да мислим за възможността за пътуване тази година, трябва да бъде при определени нови правила

От понеделник използването на маски е задължително или силно се препоръчва в затворени помещения като болници, супермаркети и хранителни магазини, магазини за търговия на дребно и други, обществен транспорт и таксита. Това е особено изискуемо там, където има близък физически контакт, например във фризьорски салони, бръснарници и козметични салони, както и в школите за обучение на шофьори.

Ръководителят на Гражданска защита Никос Хардалиас обяви в събота, че използването на маска е задължително от гражданите в:

- Обществен транспорт и таксита;

- Асансьори;

- Болници, диагностични центрове и лаборатории, лекарски практики;

- Служители в супермаркета, които боравят с неопаковани хранителни продукти;

- Служители в обекти за търговия на дребно.

"Трябва да се научим да живеем с маски за лице, както се научихме да живеем с каските за мотоциклети и предпазните колани в автомобилите", каза по-рано заместник-министърът на Гърция по развитието и инвестициите Никос Папатанасис. 

Прогнозират рецесия в Гърция след свиване на икономиката с 9%

Прогнозират рецесия в Гърция след свиване на икономиката с 9%

Агенцията ревизира прогнозата си от "положителна" на "стабилна".