Лекарството против артрит тоцилизумаб намалява риска критично болни пациенти да умрат от COVID-19. Това показват резултатите от проучване, което експерти приветстваха като "вълнуващо" събитие, информира "Франс прес".

Британската изследователска програма RECOVERY, разследваща леченията на COVID-19, подчерта, че техните открития могат да имат значителен ефект върху нивата на преживяемост в болниците по време на пандемията.

Проучването е включило повече от 2000 пациенти, които са получили лекарството интравенозно, в сравнение с близо 3000 души, за които са полагани само нормални грижи, като кислородна подкрепа и вентилация.

COVID-19: Лекарство за лечение на астма намалява с 90% приема в болница

COVID-19: Лекарство за лечение на астма намалява с 90% приема в болница

Инхалаторен будезонид (стероид) намалява риска от спешна грижа или хоспитализация с 90%

Повече от 80 процента от всички пациенти също така са получавали стероидни препарати като дексаметазон, който в по-ранни проучвания показа, че намалява риска от смърт.

Екипът зад проучването увери, че тоцилизумаб "значително" намалява смъртността.

От пациентите, получили лекарството, 596 души (29 процента) са починали в рамките на 28 дни. Това в сравнение с 394 (33%) от пациентите, починали в контролната група.

"Така че това е намаляване на риска от смърт с около една шеста или една седма", посочва Мартин Ландрей, професор по медицина и епидемиология в департамента по здравеопазване на населението към Оксфордския университет.

"Смъртността е важна, но има и други важни неща, които са от значение, като шанса да излезете рано от болницата", поясни Ландрей.

Данните показват, че лечението на пациенти, нуждаещи се от кислород и страдащи от значително възпаление, с тоцилизумаб и дексаметазон намалява смъртността с около една трета.

Установено е, че пациентите на командно дишане имат приблизително 50 процента по-нисък риск от смърт при лечение с двете лекарства.

А от онези пациенти, които не са били на инвазивна вентилация, когато са влезли в проучването, тоцилизумаб е показало, че намалява шанса за прогресирането им да имат нужда от вентилатор от 38% на 33%.

"Имаше много сериозни доказателства, че като им даваме тоцилизумаб, можем да увеличим шанса някой да бъде изписан жив, в рамките на първия месец", отбеляза Ландрей.

Антъни Гордън, професор по анестезия и критични грижи и професор в Imperial College в Лондон, приветства резултатите.

"Това е страхотна новина", изтъкна той.

"Знаем, че приблизително 4 000 критично болни пациенти вече са били лекувани с тоцилизумаб във Великобритания. Сега още повече пациенти ще се възползват от това лечение", добави Гордън, който не е участвал в изследването.

По време на пандемията се разрази глобална надпревара за идентифициране на ефективни лечения за сериозни случаи, които не рискуват други неблагоприятни резултати при пациентите.

Въпреки десетки изпитвания, използващи множество съществуващи лекарства, до днес единственото лекарство, което показа значителна ефикасност при лечението на COVID-19, беше дексаметазон, посочва АФП.

"След дексаметазон това е най-значителният напредък в лечението на COVID, който оказва влияние върху намаляването на смъртните случаи", изтъкна Атималайпет Раманан, професор по детска ревматология в Университета в Бристол.

СЗО зове за бум на производството на дексаметазон за лечение на COVID-19

СЗО зове за бум на производството на дексаметазон за лечение на COVID-19

Лекарството помага на тежко болни пациенти