Ливан налага нови рестрикции при допускане на сирийци на нейна територия, които влизат от днес, съобщават световни агенции.

Страната вече ще изисква визи от сирийците. Преди движението между двете страни като цяло не беше съпътствано от ограничения. Мерките имат за цел да спрат потока от бежанци. Ливан е приел повече от 1 милион бежанци.

Не е ясно дали новите правила ще засегнат сирийците в страната и нерегистрираните като бежанци. Преди днес сирийците можеха да остават в Ливан до шест месеца автоматично. Според влизащите от днес ограничения сирийците, които искат да имигрират в Ливан, ще трябва да отговарят на определени критерии, за да получат виза на границата.

Сирийци, които искат да работят в Ливан, ще трябва да получават препоръки от ливански граждани или компании.

Кореспондент на БиБиСи отбелязва, че в Ливан официално са регистрирани 1,1 милиона сирийци, а други половин милион не са регистрирани. Така всеки трети в Ливан е сириец.

Общо има около 3,2 милиона сирийски бежанци. По-голямата част са в Ливан, Турция (над 1 милион), Йордания ( над 600 хиляди), Ирак ( над 220 хиляди) и Египет ( над 100 хиляди).