Кметът на Лондон Садик Хан днес обяви "голям инцидент", за да помогне на болниците в британската столица да се справят с нарастването на заразените с COVID-19, причинено от бързо разпространяващия се вариант на коронавируса "Омикрон", предаде "Ройтерс".

Хан предприе стъпката, която позволява по-тясно координиране между различните публични агенции, след като Великобритания регистрира вчера най-голямото увеличение на броя на новозаразените в рамките на 24 часа от началото на пандемията.

Трети ден поред рекорден брой заразени с COVID-19 във Великобритания

Трети ден поред рекорден брой заразени с COVID-19 във Великобритания

"Цунамито, за което предупредих преди седмица, сега започва да ни удря"

Приемът в болници и отсъствията на здравни работници се увеличават, подчерта Хан, "тъй че взех решението, след консултация с нашите партньори, да обявя голям инцидент днес".

"Това е изявление за това колко сериозни са нещата", изтъкна той.

Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, през януари също обяви голям инцидент, когато нарастващият брой заразени с COVID-19 застрашаваха да претоварят болниците.

Смята се, че вариантът "Омикрон" представлява повече от 80% от новозаразените с COVID-19 в Лондон.

Заразените с Омикрон се удвояват за ден и половина до 3 дни в райони с локално разпространение

Заразените с Омикрон се удвояват за ден и половина до 3 дни в райони с локално разпространение

Няма доказателства за ефективността на ваксината към днешна дата за Омикрон

Британският премиер Борис Джонсън трябваше да председателства заседание на комисията за извънредни ситуации през уикенда с децентрализираните администрации в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които имат свои собствени правомощия по отношение на общественото здраве.

Sky News информира, че министрите от правителството са били информирани за последните данни за коронавируса в събота.

Вестник "Таймс" съобщи, че властите подготвят проект на нови правила, които, ако бъдат въведени, ще забранят смесването на закрито в Англия, с изключение на работа за две седмици след Коледа, когато кръчмите и ресторантите ще бъдат ограничени до сервиране на маса на открито.

Хората ще могат да се срещат в групи от до шестима на открито, уточнява вестникът.

Но министрите тепърва ще обмислят официално плановете.

Говорител на правителството, запитан за информацията на "Таймс", каза, че правителството ще продължи да "преглежда внимателно всички нововъзникващи данни и ще държим мерките си под контрол, докато научаваме повече за този вариант".

Джонсън увери вчера, че "ние не затваряме нещата".