Изтребител МиГ-21 на индийските военновъздушни сили се е разбил край индийския град Биканер, на около 100 км от границата с Пакистан, по време на "рутинна мисия", потвърди индийската армия.

Пилотът на едноместния самолет не е пострадал, след като успешно е катапултирал.

Индия опроверга Пакистан за свален Су-30МКИ

Индия опроверга Пакистан за свален Су-30МКИ

Всички изтребители, участвали в операцията, се върнаха в базата си

Военновъздушните сили на Индия излязоха с официално изявление, в което се посочва: "Този следобед самолет МиГ-21 се разби при рутинна мисия, след като излетя от военновъздушната база "Нал" край Биканер. Пилотът на самолета катапултира безопасно. Ще бъде разследвана причината за произшествието."

Причината за катастрофата все още не е установена, въпреки че представител на индийските военни е предположил, че катастрофата може да е била причинена от удар с птица.

Непотвърдени снимки от мястото на катастрофата показват останките от самолета, заобиколени от любопитни хора и пожарникари.

Тежки сблъсъци между Индия и Пакистан в Кашмир

Тежки сблъсъци между Индия и Пакистан в Кашмир

Съобщава се за най-малко шестима загинали цивилни

Напрежението между Индия и Пакистан се изостри през миналата седмица, след като Индия извърши въздушни удари за унищожаване на инфраструктура на терористична групировка в контролираната от Пакистан част от Кашмир. Групировката пое отговорност за кръвопролитна терористична атака срещу конвой на индийски полицаи и военни в Кашмир в средата на февруари, при което загинаха повече от 40 души. Индийското правителство обвини Пакистан, че не прави достатъчно за справяне с терористите на своя територия. Пакистанските власти отхвърлиха обвиненията и нарекоха индийските въздушни удари нарушение на въздушното пространство на Пакистан и заплаха за неговия суверенитет.

Пуснаха видео с битка между изтребители на Индия и Пакистан над Кашмир

Пуснаха видео с битка между изтребители на Индия и Пакистан над Кашмир

Днес Пакистан трябва да освободи пленения индийски пилот

След въздушните удари на Индия се разразиха въздушни битки между индийски и пакистански военни самолети, което доведе до загубата на поне един изтребител МиГ-21 на Индия. Индийските военни също така настояват, че са свалили пакистански F-16, въпреки че Пакистан отрича твърдението. Нарастването на напрежението също така доведе до увеличаване на насилието по линията на контрол между индийските и пакистанските сили в оспорвания между двете страни Кашмир, като силите размениха тежък огън през граничния регион.