Много силно земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер удари край бреговете на индонезийския остров Сулавеси, предизвиквайки предупреждения за вълни цунами, часове след като по-леко земетресение събори къщи в същия район и имаше загинали и ранени хора, а властите очакват още материални щети и жертви, съобщава "Ройтерс".

Агенцията по метеорология и геофизика на Индонезия издаде предупреждение за цунами за хората в провинциите Централно Сулавеси и Западно Сулавеси, като помоли хората да се евакуират на по-високо място.

"Хората в крайбрежните райони, моля, отдалечете се от бреговата линия", настоя говорителят на Агенцията за борба с бедствията на Индонезия по телевизията.

Американският геофизически институт първоначално обяви, че земетресението е със сила 7,7 по Рихтер, но впоследствие коригира данните.

По-ранното земетресение днес, което според Европейския средиземноморски сеизмологичен център е било с магнитуд 6 по Рихтер, е разрушило някои къщи, при което е загинал 1 човек и са били ранени най-малко 10 души.

"Земетресението беше почувствано много силно, очакваме още разрушения и жертви", допълниха от Агенцията за борба с бедствията.

Серия от земетресения през юли и август убиха най-малко 500 души на туристическия остров Ломбок, който се намира на няколкостотин километра от Сулавеси.

Над 430 души са загинали при земетресението в Индонезия

1350 души са ранени

Индонезия се намира на Огнения пръстен в Тихия океан и редовно е удряна от земетресения.

През 2004 г. голямо земетресение край северния индонезийски остров Суматра предизвика вълни цунами в Индийския океан, при което загинаха 226 хил. души в 13 страни, включително повече от 120 хил. в Индонезия.