Американската фармацевтична компания Moderna обяви, че защитата от нейната ваксина срещу COVID-19 оставала силна в продължение на най-малко шест месеца, а специфичните за отделни варианти на коронавируса подсилващи дози, които тя изпитва, генерирали "здрав" отговор на антитела към "Делта" варианта на коронавируса, информира "Франс прес".

В краен анализ от трета фаза, или последния етап от клиничното изпитване, ваксината срещу COVID-19 на Moderna e показала 93% ефикасност шест месеца след втората доза.

Ваксините на Pfizer и Moderna вероятно създават траен имунитет

Ваксините на Pfizer и Moderna вероятно създават траен имунитет

Могат да предпазват от коронавируса в продължение на години

Компанията също така провежда клинични изпитвания на три различни подсилващи дози срещу COVID-19, като всички те произвеждат високи нива на антитела срещу оригиналния щам на коронавируса и тревожни варианти, включително "Делта", първоначално идентифициран в Индия.

"Доволни сме, че нашата ваксина срещу COVID-19 показва трайна ефикасност от 93% за шест месеца, но признаваме, че вариантът "Делта" е значителна нова заплаха, тъй че трябва да останем бдителни", подчерта главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бенсел в изявление.

ЕК купува още 150 млн. дози от Moderna през 2022 г.

ЕК купува още 150 млн. дози от Moderna през 2022 г.

Адаптиране към нуждите на всяка държава членка

В изявлението се добавя, че Moderna очаква да подаде заявлението си за пълно одобрение на ваксината си срещу COVID-19 в Администрация по храните и лекарствата (FDA) на САЩ този месец.

Компанията също така е започнала проучвания за няколко други ваксини, включително срещу грип, зика, респираторен синцитиален вирус и други, и разработва COVID-19 ваксина, която да може да се съхранява в обикновен хладилник.

СЗО разреши ваксината на Moderna за спешна употреба

СЗО разреши ваксината на Moderna за спешна употреба

Това е петата ваксина, получила подобно одобрение