Португалия съобщи за над 1000 смъртни случая вследствие на настоящата гореща вълна, а във вторник началникът на здравната служба предупреди, че страната трябва да се подготви за справяне с последиците от изменението на климата, тъй като температурите продължават да се повишават.

"Португалия ... е сред районите на земното кълбо, които могат да бъдат (по-)засегнати от екстремни горещини", заяви пред Ройтерс Граса Фрейтас, ръководител на здравния орган DGS. "Трябва да бъдем все по-подготвени за периоди на високи температури."

Горещата вълна в Южна Европа предизвиква пожари в Испания, Португалия и Франция

Горещата вълна в Южна Европа предизвиква пожари в Испания, Португалия и Франция

Великобритания също е обхваната от екстремни жеги

Миналата седмица температурите в засегнатата от суша Португалия надхвърлиха 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт). Въпреки че през последните няколко дни те са спаднали, Фрейтас заяви, че остават над нормалните нива за този период от годината.

Преди това властите съобщиха за 238 смъртни случая вследствие на горещата вълна от 7 до 13 юли, но Фрейтас заяви, че броят на смъртните случаи вече е нараснал до 1063 за периода до 18 юли.

Високите температури, продължаващата суша и лошото управление на горите бяха обвинени за няколко горски пожара, обхванали Португалия. Пожарникарите се борят с огнената стихия и в други южноевропейски страни, включително в Испания.

Португалия се бори с пожари след рекордни жеги

Португалия се бори с пожари след рекордни жеги

Страната регистрира температури от над 40 градуса по Целзий в много части

Карлос Антунеш, изследовател от Факултета по естествени науки на Лисабонския университет, заяви в интервю, че данните показват, че най-често умират от горещините са възрастните хора.