Над 400 мигранти и бежанци са се удавили от началото на 2023 г. в опит да прекосят Средиземно море от Северна Африка към Европа, съобщава "Ройтерс".

По данни на Международната организация по миграция (МОМ) това е най-големият брой смъртни случаи, регистрирани за тримесечен период, през последните шест години.

Между януари и март са потвърдени общо 441 смъртни случая на мигранти по най-смъртоносния миграционен маршрут в света. Според МОМ обаче техният брой най-вероятно е по-голям.

Около половината от тези смъртни случаи са свързани със забавяне на ръководените от държавата спасителни усилия, а в един от случаите - с липсата на каквато и да е спасителна мисия, отбелязва агенцията на ООН.

"Продължаващата хуманитарна криза в Централното Средиземноморие е недопустима", заяви генералният директор на МОМ Антонио Виторино.

Най-малко 20 мигранти са в неизвестност след потъване на лодка край Тунис

Най-малко 20 мигранти са в неизвестност след потъване на лодка край Тунис

Инцидентът е станал край град Сфакс

"С повече от 20 000 смъртни случая, регистрирани по този маршрут от 2014 г. насам, се опасявам, че те са станали нещо нормално. Държавите трябва да вземат мерки", настоя той.

Хиляди предимно африкански мигранти предприемат опасното пътуване от бреговете на Либия и Египет - често с малки надуваеми лодки, в търсене на по-добър живот в Европа.

Този "централен" маршрут е различен от прекосяването на запад от Мароко към Испания.

Често лодките потъват, както в случая със смъртоносното корабокрушение край Калабрия в Южна Италия в края на февруари, при което загинаха най-малко 72 мигранти.

Вчера италианското правителство обяви извънредно положение по отношение на имиграцията след "рязкото покачване" на мигрантския поток през Средиземно море.

400 мигранти бедстват на потъваща лодка без гориво и капитан край Малта

400 мигранти бедстват на потъваща лодка без гориво и капитан край Малта

Все още не е започнала спасителна операция