Съобщава се, че четиринадесет души са загинали през уикенда в китайския град Шулан поради наводненията, причинени от тайфуна Доксури, предава Ройтерс.

Североизточен Китай, Пекин и провинция Хъбей бяха обхванати от обилни валежи, причнили наводнения, след като тайфунът връхлетя южната провинция Фудзиен преди две седмици.

Смъртните случаи в Шулан, в североизточната провинция Джилин, се добавят към над 20-те, които загинаха миналата седмица в Пекин и Хъбей. Властите все още не са предоставили общия брой на жертвите за цялата страна.

Трима общински служители са сред загиналите в Шулан, включително заместник-кмет на града с около 587 000 души, съобщиха държавните медии късно в неделя.

Височината на водата в града е спаднала до безопасно ниво и позволява на службите за реагиране при извънредни ситуации да евакуират жители и да се заемат със спешни ремонти на инфраструктурата. Токът е възстановен в 14 305 домове, съобщиха държавните медии.

Регионалните власти предупредиха, че в някои реки водните нива остават опасно високи

Електрозахранването беше възстановено и в много засегнати от наводненията райони на Пекин и в провинция Хъбей. Усилията за възобновяване на електрозахранването в североизточните провинции Дзилин, Хейлундзян и Ляонин продължават, съобщи държавната телевизия CCTV.

Докато властите се борят да възстановят нормалните условия на живот след преминаването на тайфуна Доксури, националната метеорологична служба предупреди североизточния регион да се подготви за нови бури от тайфуна Ханун.

Тайфунът, който причини хаос в Южна Япония, се очаква да достигне южната част на Южна Корея в четвъртък, след което да донесе ветрове и проливни дъждове в североизточната част на Китай до събота и неделя, докато преминава над Корейския полуостров.

Движейки се на север от Япония, Ханун може да увеличи скоростта и интензивността си, преди да удари крайбрежието на Южна Корея, предупредиха китайските синоптици.

Земетресение рани 21 души в Китай

Земетресение рани 21 души в Китай

126 сгради са срутени