Най-малко трима души са загинали, а четирима са в неизвестност след пожар и експлозия в подземна част в електроцентрала в Северна Италия във вторник, съобщи местният кмет, цитиран от "Ройтерс".

Италианската група за комунални услуги Enel потвърди, че в ранния следобед е избухнал пожар на един от трансформаторите в нейната водноелектрическа централа в Барги, близо до Болоня.

По-рано пожарната служба съобщи, че около 15:00 ч. (1300 GMT) е възникнала експлозия в язовир на езерото Сувиана, едно от трите изкуствени езера, които захранват електроцентралата.

Марко Мазинара, кмет на близкия град Камуняно, заяви, че са открити три трупа, четирима души са изчезнали, а трима са "тежко ранени" и са откарани в болница.

Той добави, че по първоначални данни инцидентът вероятно е причинен от дефект в турбина.

От Enel не са коментирали причината. Компанията заяви, че басейнът на язовира не е бил повреден и че по време на инцидента централата е била изключена, така че не е имало въздействие върху доставките на електроенергия.

Видео, предоставено от пожарникарите, показва гъст дим, който се издига от завода.

Смъртните случаи вероятно ще засилят опасенията на синдикатите относно безопасността на работното място в Италия.

Два от най-големите профсъюзи в страната вече трябваше да проведат четиричасова общонационална стачка в четвъртък, за да протестират по този въпрос.

През февруари при голям инцидент петима работници загинаха, а трима бяха тежко ранени, докато строяха супермаркет в град Флоренция.

Enel съобщи, че е евакуирала работниците от обекта в Барги и координира действията си със спасителите от пожарната.

Мазинара заяви, че пламъците са избухнали под нивото на земята, като добави, че "цялата централа е под нивото на езерото, на около 30 метра дълбочина".

Той заяви пред италианската информационна агенция Ansa, че по първоначална информация по време на инцидента се е работило по турбина.

"Казаха ми, че пожарната се опитва да получи достъп, но среща трудности", добави Мазинара.