Няма пострадали български граждани вследствие на силно усложнената метеорологична обстановка, предизвикана от бурята "Евридика" в южна Гърция, съобщиха от Министерството на външните работи.

Най-зле е положението в района на Южна Атика, където има значителни разрушения и материални щети. Проливните дъждове са прекъснали стария път между Атина и Коринт в района на Неа Перамос, Мандра, Магули и Мегара.

Чудовищни наводнения в Атина взеха най-малко 10 жертви

Чудовищни наводнения в Атина взеха най-малко 10 жертви

много жилища и предприятия са били залети

Затворени са училищата в Мандра, Неа Перамос и Магула. В района е обявено извънредно положение. Екипи на противопожарната служба се опитват да достигнат до бедстващите граждани.

До момента в района на град Мандра, където обстановката е най-сериозна, са установени седем жертви.

В района на Мандра са затворени следните пътни участъци:

- при втория километър от стария национален път Елевсина - Тива в района на Агиос Сотирас, община Мандра - и в двете платна;

- при 15-ия километър от стария национален път Аспропирго, платното в посока Коринт;

- при 21-я километър /пътен възел Парадисо-Елевсина/, в посока Коринт;

- при 24-я километър /пътен възел Мандрас/, платното в посока Атина.

Трафикът в горните точки се отклонява по новия национален път.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в южната част на Гърция, с цел собствената им безопасност и улесняване на спасителните операции, да проявяват повишено внимание, да се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Очаква се лошите климатични условия в района да продължат до 19 ноември

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220.