Осем души, включително дете, са загинали при пожар в жилищна сграда в руския град Екатеринбург, съобщиха от пресслужбата на Следствения комитет за областта.

"През нощта на 12 януари 2021 г. правоохранителните органи получиха съобщение за пожар в 9-етажна жилищна сграда на улица "Рассветная" в Екатеринбург. Според наличната предварителна информация в пожара са загинали осем души, включително дете", се уточнява в съобщението.

Както добави ръководителят на пресслужбата на областното управление на полицията, 17-годишен тийнейджър е бил хоспитализиран  с изгаряния от първа и втора степен. Също така тийнейджърът е диагностициран с отравяне с въглероден окис.

Загиналото дете е момиче, родено през 2013 г.. Идентифицирани са и две загинали жени, включително майката на момичето. По време на пожара майката на детето поиска помощ в "Туитър". "Горим. Обадете се на пожарникарите. Затворена съм с детето. Апартаментът гори отдолу, задушаваме се", написа тя.

Пресслужбата на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации в Свердловска област съобщи, че спасителите са евакуирали 90 души от блока, включително девет деца.

От пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации уточниха още, че в гимназия в града е бил разгърнат временен пункт за настаняване на евакуирани, психолози на ведомството работят с жителите на блока. В разговор с кореспондент на ТАСС местни жители са разказали, че са се събудили от силно задимяване. По думите им семейството на втория етаж, в чийто апартамент е избухнал пожарът, е дисфункционално.

По-късно пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации в региона съобщи, че всички наематели са се върнали в апартаментите си от центъра за временно настаняване. 

Пожарът е възникнал в девететажна тухлен блок, построен през 1982 година. В приземния етаж на сградата има супермаркет и няколко организации. Блокът се намира в покрайнините на Екатеринбург.