Липсващата радиоактивна капсула беше открита в пустошта на Западна Австралия, след като предизвика неистово търсене и безпрецедентно предупреждение за общественото здраве, обхващащо стотици километри, пише ABC News.

Ръководителят на службите за извънредни ситуации на Вашингтон Стивън Доусън заяви, че капсуалата е намерена на около 50 километра южно от Нюман тази сутрин. Искам да подчертая, че това е изключителен резултат, добави той. По думите му издирвателните екипи са намерили игла в купа сено.

Капсулата е намерена от екип от Австралийската организация за ядрена наука и технологии и Департамента за пожарна и спешна помощ.

Беше издадено спешно обществено предупреждение, след като капсулата с цезий-137 беше обявена за изчезнала на 25 януари, когато падна от камион, който я транспортираше от мина на Rio Tinto до Пърт. Инцидентът е станал между 11 и 16 януари, но за него бе съобщени дни по-късно.

Капсулата с размери 6 мм в диаметър и 8 мм височина се използва в минното оборудване, но може да доведе до опасно високи дози радиация, ако с нея се борави неправилно.

Властите прекараха няколко дни в отчаяни усилия да намерят капсулата, която е по-малка от монета от 10 цента.

Претърсват 1400 км маршрут за изгубената радиоактивна капсула в Австралия

Претърсват 1400 км маршрут за изгубената радиоактивна капсула в Австралия

Компанията се извини за грешката, която може да се е случила по всяко време през последните над две седмици