Свинеферма в мексиканския щат Веракрус вероятно е огнището, от което е тръгнала заразата на опасния „свински грип", съобщава АП.
Въпреки, че здравните власти отричат, жителите на града смятат, че техният град е мястото, където е мутирал вирусът.

Повече от 450 жители в околностите страдат от дихателни проблеми, заради заразения от свинските ферми въздух.

34-годишен мъж от гр. Ла Глория твърди, че в минутата, в която е научил по новините за разпространилия се вирус и е чул симптомите е бил сигурен, че става въпрос за същото нещо.

Това е, което имаме ние. Всичко е тръгнало от тук. Симптомите, които имат са същите, като тези, които имаме ние, обяснява той.

Повече от половината жители на града работят или учат в Мексико сити и прекарват по-голямата част от седмицата там. По този начин вирусът лесно е могъл да се разпространи в столицата, където са регистрирани и най-много случаи.

Граниас Карол де Мексико, която е на 50% собственост на Смитфилд Фуудс (Smithfield Foods, Inc.), Вирджиния, САЩ, притежава осем ферми в района. Тук се отглежадат близо 1 млн. свине.

Жителите на града твърдят, че от години са били тормозени от миризмите и мръсотията идващата от фермите и подозират, че водата и въздухът са заразени от боклуците и изпражненията на прасетата.

От земеделското министерство на Мексико са инспектирали фермата, но не са намерени следи от свински грип нито там, нито заразени прасета са открити изобщо на територията на страната.

Здравните власти в страната отричат епидемията да е тръгнала от Ла Глория. Като доказателство за това привеждат, че от 30 проби, взети от хората с респираторни проблеми в града, само една е била положителна за свински грип - пробата на 4-годишния Едгар Ернандес, който по-късно се е възстановил.

Според здравните органи градът е страдал от масова инфлуенца.

Епидемията в Ла Глория е била комбинация от вирусна и бактериална болест и е предизвикана от сухия климат. Това е обяснението, дадено на жителите на Ла Глория.

Те обаче са убедени, че властите все още им дължат много отговори.
Казват, че ние тук сме имали атипичен грип, но ако момчето се е разболяло от свински грип, от където го е хванало, питат те?