Нарисувано на ръка знаме на „Ислямска държава” е открито в стаята на афганистанския бежанец, нападнал с брадва и нож пътници във влак в Германия. Това обяви баварският вътрешен министър Йоахим Херман, цитиран от информационните агенции.

Припомняме, че инцидентът е станал снощи във  Вюрцбург, Бавария в Южна Германия. Нападателят е застрелян от полицията, след като опитал да избяга. Снощи медиите съобщаваха за поне 20 ранени, като впоследствие броят им бе ревизиран до четирима. 

17-годишен афганистанец нападна с брадва пътници в германски влак

17-годишен афганистанец нападна с брадва пътници в германски влак

21 души са пострадали, някои са в критично състояние

Тази сутрин Би Би Си съобщава, че 17-годишният афганистанец е ранил четирима души от Хонконг, трима от които сериозно. Състоянието на двама от пострадалите е критично, допълни вътрешният министър Херман.

Той е чут да крещи „Аллах Акбар” (Господ е велик).

Нападението стана само няколко дни след смъртоносната атака във френския град Ница, за която отговорност пое „Ислямска държава”.

Пред германска телевизия Йоахим Херман съобщи, че знамето на терористичната групировка е открито сред вещите на младежа в стаята му в близкия град Оксенфурт. Той потърсил убежище в Германия, след като пристигнал като непридружен непълнолетен. Живеел в приемно семейство, след като напуснал бежанския лагер в града.

Китайска медия съобщава, че ранените китайци са 62-годишен мъж, 58-годишната му съпруга, тяхната 27-годишна дъщеря и 31-годишният й приятел. 17-годишният им син, който също пътувал с тях, не е пострадал.

Източник заявил пред вестника, че бащата и 31-годишният мъж опитали да предпазят другите членове на групата.

Местен мъж споделил пред ДПА, че вагонът, където е извършено нападението, приличал на касапница.

Високопоставени служители от силите за сигурност съобщиха, цитирани от „Асошиейтед прес”, че в стаята на афганистанеца е намерена бележка, която показва, че той може да се е саморадикализирал.