Повече от 4000 души вероятно са били засегнати от масивното свлачище, затрупало северната част на Папуа Нова Гвинея в петък. Това са съобщили от хуманитарната група CARE Australia, цитирани от "Ройтерс".

Смята се, че стотици са загинали при свлачището.

Според Министерството на външните работи и търговията на Австралия повече от шест села са били засегнати от свлачището в района на Мулитака в провинцията.

Според местните медии е затрупало повече от 300 души и над 1100 сгради.

Общият брой на засегнатите вероятно е по-висок, тъй като районът е бил "място за убежище за хората, разселени от конфликти" в близките райони.

През февруари най-малко 26 мъже бяха убити в провинция Енга при засада на фона на племенно насилие, което накара премиера Джеймс Марапе да даде правомощия за арест на армията на страната.

CARE каза, че свлачището в петък е оставило отломки с дълбочина до 8 метра на 200 квадратни километра, прекъсвайки пътища, с което затруднява спасителните дейности.

Хеликоптерите са били единственият начин да се стигне до района, според Australian Broadcasting Corp, която съобщи в събота, че четири тела са били извадени от развалините.

Най-малко 100 души са зарити от свлачище в Папуа Нова Гвинея
Обновена

Най-малко 100 души са зарити от свлачище в Папуа Нова Гвинея

60 къщи са зарити

"Още повече жилищамогат да бъдат изложени на риск, ако свлачището продължи надолу по планината", каза говорител на CARE в изявление.

Марапе каза, че служители при бедствия, отбранителните сили и Министерството на строителните работи и магистралите са съдействали за помощ и усилия за възстановяване.

Президентът на САЩ Джо Байдън и австралийският премиер Антъни Албанезе заявиха, че техните правителства са готови да помогнат.