Предполагаеми човешки останки и отломки от туристическия батискаф "Титан" бяха извадени от дъното на океана в сряда, предава "Ройтерс" цитирайки бреговата охрана на САЩ.

Фрагменти от батискафа, който изгуби контакт с Polar Prince около час и 45 минути след двучасово спускане на 18 юни, бяха открити разхвърляни по морското дъно на около 488 метра от носа на останките на Титаник четири дни по-късно .

Останките бяха пренесени до Сейнт Джонс, Нюфаундленд, на около 650 км северно от мястото на инцидента, от кораб под канадски флаг. Изследването на отломките ще бъде извършено от морска комисия за разследване и американски медицински специалисти.

Очаква се анализът на отломките да помогне за разкриване на причината за катастрофалната имплозия на Титан, която се е случила, докато батискафа  пътуваше към корабокрушението на Титаник в Северния Атлантик. Канадският борд за безопасност на транспорта също провежда свое собствено разследване и е завършил предварителните интервюта с екипажа на Titan.

Откритието на отломките на батискафа сложи край на търсенето, което привлече вниманието на световните медии и реши съдбата на загиналите петима души. Сред тях беше пилотът на батискафа и главен изпълнителен директор на OceanGate Expeditions, собственици и оператори на Титан. Освен него, загинали са и британският милиардер Хамиш Хардинг, бизнесменът Шахзада Дауд и неговият син Сюлеман, както и френският океанограф Пол-Анри Наржеоле.

Този инцидент подчерта въпросите относно нерегулирания характер на такива експедиции и решението на OceanGate да не подлежи на преглед и сертифициране на новия дизайн на Титан от трета страна.

Очаква се допълнителното разследване и анализът на отломките да помогнат за получаване на повече информация относно причината и обстоятелствата около инцидента.

Бреговата охрана на САЩ търси причините за трагедията с "Титан"

Бреговата охрана на САЩ търси причините за трагедията с "Титан"

Целта е да се подобри безопасността на подводните операции в световен мащаб