радиацияМалки количества радиоактивен йод-131 са били открити в дъждовната вода и овчето мляко в района на румънската област Сланик, съобщиха местни медии. Премиерът Емил Бок поиска ситуацията да бъде щателно проучена. От Института по ядрена физика увериха, че нивата са безвредни за хората и аварията в АЕЦ „Фукушима" не представлява риск за северната ни съседка.

Радиоактивният йод бил открит от група учени, като замерените стойности са съответно между 0,15 и 0,75 бекерела на литър в дъждовната вода и 5,2 бекерела на литър в овчето мляко. Пробите са били събрани от градовете Брашов и Сланик-Прахова в края на март и началото на април (27 и 29 март и 2 април).

Изследователите са категорични, че нивата, макар и необичайни, не са опасни за живота на хората. Учените се позоваха на японските стандарти, които поставят максималните нива на радиоактивен йод на 100 бекерела/литър за деца и 300 - за възрастни.

В заключението на доклада им се посочва, че радиоактивният елемент се е появил в Румъния в следствие на ядрения инцидент в японската АЕЦ „Фукушима". „Наличието на йод-131 в страната доказва, че ефектите от ядрен инцидент могат да бъдат почувствани даже на разстояния от порядъка на 10 000 км. и радиоактивният облак от "Фукушима" се е разпространил над цялото северно полукълбо", се посочва още в документа.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че няма опасност за населението. От ядрения регулатор съобщиха, че страната не е застрашена от радиоактивните емисии от АЕЦ „Фукушима", а направените проверки в румънската АЕЦ „Черна вода" са показали, че тя е по-безопасна от авариралата централа.

Премиерът Емил Бок заяви, че правителството ще обсъди резултатите от изследванията, след като получи докладите на всички специализирани служби.