Русия съобщи, че силите ѝ са обезвредили неексплодирали американски боеприпаси, изстреляни от Украйна, които са били свалени само на 5 км от Курската атомна електроцентрала, съобщава "Ройтерс".

По-рано Москва обвини украинските сили, че се опитват да нанесат удар по централата.

Националната гвардия на Русия подкрепи твърдението си с видеозапис на невзривените боеприпаси и на сапьори, които ги обезвреждат.

Новината идва ден, след като ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси инспектира централата, която според него е уязвима поради липсата на защитен купол, който да може да я предпази от ракети, дронове или артилерия.

До момента Украйна не е коментирала предполагаемата руска находка.

Русия подозира Украйна в нападение срещу АЕЦ Курск
Обновена

Русия подозира Украйна в нападение срещу АЕЦ Курск

Международните организации трябва незабавно да осъдят провокациите, настоява Мария Захарова

Украинските сили пробиха западната граница на Русия в Курска област на 6 август при изненадващо нахлуване, което продължава. Боевете се водят на около 40 км от ядреното съоръжение.

Украйна все още не е отговорила на обвинението, отправено миналата седмица от руския президент Владимир Путин, че се е опитала да атакува централата.

Гроси отказа да уточни дали смята Украйна за отговорна, или не.

Националната гвардия на Русия заяви, че нейните сапьори са открили снаряд от доставена от САЩ ракетна система HIMARS на 5 км от електроцентралата и фрагмент от ракета, който те твърдят, че е бил пълен със 180 неексплодирали боеприпаси.

Видеозапис показва двама войници, които проверяват фрагменти от ракетата, която според тях е била свалена от руската противовъздушна отбрана и частично е експлодирала във въздуха.

Един от инспектираните фрагменти е маркиран с "ГРАНАТИ M101". На видеото се вижда как сапьорите трупат боеприпасите в дупка в земята и ги взривяват чрез контролирана експлозия.

Русия иска МААЕ да скастри Украйна за Курската АЕЦ

Русия иска МААЕ да скастри Украйна за Курската АЕЦ

Москва настоява за "по-обективна и ясна" позиция относно ядрената безопасност