Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви, че „няма преки доказателства" за извършен тероризъм срещу катастрофиралия през уикенда руски пътнически самолет в Египет, цитиран от „Франс прес" и АП.

На събитие във Вашингтон, посветено на отбраната, Клапър изтъкна, че е „малко вероятно" „Ислямска държава" да има капацитета да извърши подобна атака, но „не бих го изключил".

„Към момента нямаме никакви преки доказателства за тероризъм", поясни шефът на разузнаването.

По думите му „Ислямска държава" има значително присъствие на полуострова и действа много агресивно в района. Запитан дали екстремистите имат възможност да свалят пътнически самолет, той отговори: „Малко е вероятно, но не бих го изключил".

Американската разузнавателна общност отбелязва, че е „силно уверена", че катастрофата не е свързана с каквото и да е било външно въздействие ( ракетна атака или сблъсък с друг обект във въздуха), което може да доведе до разпадане на конструкцията на самолета. Това мнение е основано на снимки и видеоматериал от мястото на инцидента, отбелязва CBS, позовавайки се на разузнавателни източници.

По-рано руската самолетна компания "Когалимавиа" обяви, че външни фактори са основната причина за смъртоносната катастрофа.

Междувременно САЩ, Германия и Великобритания са предупредени за полетите над Синайския полуостров в Египет. Предупрежденията на Международната организация за гражданска авиация остават в сила до 2016 година. Властите в Египет са заявили, че са предприети всички необходими мерки за защита на въздушното пространство.

Самолетните компании са предупреждавани да избягват летене над Синайския полуостров на височина под 7,9 километра и да избягват летището Шарм ел Шейх заради тероризъм.

Припомняме, всички 224 души на борда на Airbus А321 на руската авиокомпания "Когалимавиа" загинаха при инцидент на Синайския полуостров. Самолетът е превозвал руски туристи от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург.