Американските здравни власти призоваха протакащите ваксинирането си срещу COVID-19 да запретнат ръкави и да го сторят, след като заразените, хоспитализираните и починалите нарастват, информира "Франс прес".

"Налице е ясно послание, което става очевидно: това се превръща в пандемия на неваксинираните", подчерта директорът на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски пред репортери.

Агенцията съобщи за повече от 33 000 новозаразени в четвъртък, увеличавайки седемдневната средна стойност до 23 306 заразени, което е 70 процента ръст спрямо предходната седмица.

Експерти гълчат Великобритания за "убийствената" отмяна на COVID-19 мерките

Експерти гълчат Великобритания за "убийствената" отмяна на COVID-19 мерките

Нивата на заразяване са на път да достигнат "доста страшни" нива.

Седемдневният среден прием в болница е около 2 790 души на ден, което е ръст от 36%. А след седмици на спад, седемдневният среден брой починали беше 211 души, увеличение от 26 процента.

Резките увеличения са фокусирани в общности с ниски нива на ваксинация, а "неваксинираните американци представляват почти всички неотдавнашни хоспитализации и починали от COVID-19", уточни Джеф Зиентс, координатор на щаба за коронавируса в Белия дом.

Новата вълна се задвижва от варианта Делта, който сега представлява повече от 80 процента от новозаразените според сайта covSpectrum.

В ЕС се очаква рязко нарастване на заразените с COVID-19

В ЕС се очаква рязко нарастване на заразените с COVID-19

Заради разпространението на варианта Делта

Неотдавнашно проучване в сп. Virological показва, че вариантът Делта нараства по-бързо в тялото в сравнение с минали щамове, а хората, които са заразени, изхвърлят много повече от него във въздуха, което значително увеличава вероятността да бъде предаден.

Ваксините, включително тези, произведени от Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson, остават силно ефективни срещу варианта, но имунизационната кампания на САЩ драстично се забави през последните седмици.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи 4 юли като цел за 70 процента от възрастните да са получили една или повече дози, но към 15 юли числото все още беше само 67,9 процента. Към настоящия момент целта няма да бъде постигната до края на месеца.

Живот с COVID-19: Израел променя стратегията, докато Делта вариантът удря

Живот с COVID-19: Израел променя стратегията, докато Делта вариантът удря

Правителството иска израелците да се научат да живеят с вируса

Части от страната, които гласуваха за бившия републикански президент Доналд Тръмп на изборите през 2020 г., имат значително по-ниски нива на ваксинация от тези, които гласуваха за демократа Байдън, и сега са в центъра на увеличенията на заразените.

Горещите точки включват щатите Мисури, Арканзас и Луизиана.

Но здравните власти се надяват, че след като 80 процента от най-уязвимата възрастова група над 65 години са напълно ваксинирани, нарастването на хоспитализациите и починалите няма да бъде толкова драматично, колкото скокът в заразените.

Това ще последва модела, наблюдаван в Израел и Великобритания, масово ваксинирани страни, ударени от вълните на Делта варианта.

Експертна комисия, създадена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, ще проверява през следващата седмица дали хората с компрометирана имунна система, чиито тела са предизвикали отговор на COVID-19 ваксините под средното ниво, може да се нуждаят от трета доза ваксина, уточни Валенски.

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

В САЩ: Ваксинацията намалява риска от смърт, 99% от смъртните случаи са при неваксинирани