Наскоро сателитно изображение от руската авиобаза Хмеймим в Сирия показва два австрийски самолета DA42 Twin Star, разкрива The Drive.

Най-вероятният собственик на тези самолети от публикацията е Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, която е наследник на страховитата КГБ.

Специализираното издание предполага, че тайните самолети могат да бъдат използвани, по-специално за разузнавателни цели или тестването им като дронове.

The Drive отбелязва, че стандартният DA42 Twin Star се задвижва от два дизелови двигателя AE300-E4, осигуряващи 12-часов полет с един пилот.

Изданието пише, че цената на този самолет надхвърля 10 милиона долара, но самолетите, наблюдавани в Сирия, е можело да бъдат произведени в Русия. The Drive отбелязва, че по-специално руската версия на самолета може да получи оборудване "за широколентова и сателитна комуникация за предаване на изображения в реално време до наземни станции".

През февруари The Drive, който получи сателитни снимки на Хмеймим от Planet Labs, забеляза работа по удължаване на пистата в руската авиобаза. Това може да създаде нови заплахи за НАТО.

Русия разширява военната си база "Хмеймим"

Русия разширява военната си база "Хмеймим"

Сирия е дала позволение на Кремъл

Малко по-рано стана известно за плановете на Русия за модернизация на авиобазата, очевидно с цел укрепване на руската военна групировка в Сирия.

Миналата година стана известно, че властите в Дамаск са се съгласили да дадат на Русия още земя и крайбрежни води, за да се разшири военната база "Хмеймим".

Споразумението, подписано от представители на двете страни на 21 юли 2020 г. и влязло в сила на 30 юли 2020 г., се отнася до зона край град Латакия, включваща суша и море, където се намира контролираната от Русия база.

Хмеймим ударена от евтини дронове

Хмеймим ударена от евтини дронове

Тези устройства и технологии са в ръцете на ДАЕШ

Територията ще бъде използвана за "център за медицинска помощ и рехабилитация" на служители на руските военновъздушни сили, които участват във военната мисия в подкрепа на президента Башар Асад.

Зоната, включваща осем хектара земя и още осем хектара крайбрежни води, ще бъде предоставена за ползване на Русия временно и безвъзмездно.