Милиони хора по света има опасност да умрат от глад, а COVID-19 пандемията и климатичните промени увеличават заплахата. Това обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от "Франс прес".

"Без незабавни действия милиони хора ще стигнат до ръба на екстремен глад и смърт", изтъкна Гутериш пред Съвета за сигурност по време на заседание относно връзките между храната и сигурността.

Гутериш заяви, че над 30 млн. души в повече от три дузини страни са "само на една крачка" от обявяването на глад.

ООН: 5 млн. в Йемен застрашени от постоянен глад

ООН: 5 млн. в Йемен застрашени от постоянен глад

Липсата на основни храни убива йеменци от години

"Климатичните шокове и COVID-19 пандемията добавят гориво към пламъците. Имам едно просто послание: ако не храниш хора, храниш конфликт", изтъкна той.

"Гладът вече не e свързан с липсата на храна. Сега той е до голяма степен създаден от човека - и аз използвам термина умишлено. Няма място за глад през 21 век", настоя шефът на ООН.

В края на 2020 г. над 88 млн. души са страдали от остър глад заради конфликти и нестабилност - 20% увеличение за една година, уточни той, посочвайки влошаваща се тенденция през 2021 г.

Зоните с висок риск включват Сахел, Африканския рог, Южен Судан, Йемен и Афганистан.

"Пандемията на глада" може да е по-лоша от COVID-19

"Пандемията на глада" може да е по-лоша от COVID-19

270 млн. души се запътват към глад

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд разказа как е видяла двегодишно момиченце да умира от глад в Уганда през 1993 г.

"Няма причина да не можем да получим ресурси за хора в остра нужда", заяви посланикът и добави: "В днешния свят гладът е създаден от човека. А ако той е причинен от нас, това означава, че трябва да бъде и спрян от нас."

Изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бюхер каза, че хората в тези райони "не гладуват - те са докарани до глад".

Тя добави: "Няма голямо значение за гладните дали са докарани до глад от умишлено действие или безчувствената небрежност на конфликтиращи страни или международната общност."

Пандемията заплашва десетки милиони по света с криза и глад

Пандемията заплашва десетки милиони по света с криза и глад

235 милиона души по света ще се нуждаят от някаква форма на спешна помощ

Гутериш заяви, че за да бъдат спасени 34 млн. души в зоните с висок риск, ООН и нейните агенции са апелирали за спешна мобилизация на 5,5 млрд. долара.

Гутериш обяви, че създава работна група "за предотвратяване на катастрофа", с представителство от Световната програма за храните и Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Отговорностите на страните не свършват само с даряването на пари за хранителна помощ, предупреди Бюхер от Oxfam.

Тя заклейми "международна общност, чиито най-влиятелни държави твърде често подтикват глада с изобилни доставки на оръжия".

Като примери тя посочи региона Тиграй в Етиопия и Йемен.

Тя каза, че съветът "трябва да задълбочи работата си по тази тема", да гарантира хуманитарен достъп до опасно гладни хора и "също така да използва всяка възможност, за да създаде значима отговорност за престъпления, свързани с глад".

Предупреждават за глад с библейски размери през 2021 г.

Предупреждават за глад с библейски размери през 2021 г.

270 милиона са застрашени да останат без прехрана