Години наред японските политици и фирми си затварят очите пред проблемите, свързани със сигурността на АЕЦ Фукушима. Небрежност и неспособност за справяне в критични ситуации - това е трагичният резултат, коментира "Дойче веле".

Първият реактор на АЕЦ Фукушима трябваше всъщност да бъде изключен от мрежата 40 години след пускането му в експлоатация. Компанията-оператор Тепко и японската служба за атомен надзор обаче удължиха срока с 10 години - така изглежда трагичният резултат от дългогодишната практика на шуробаджанащина и лобизъм.

Според Мартин Шулц, икономист в изследователския инститит Фуджицу в Токио, частна консултантска фирма за японската индустрия, през последните години  самоконтролът не е функционирал добре. Независимо от множеството аварии, вярата в сигурността на Фукушима-1 не е била поставяна под въпрос. Тепко проявил престъпна небрежност и лекомислие още преди години, когато било изречено предупреждение за опасността от евентуално цунами. Действията на компанията обаче демонстрираха неспособност за справяне с критични ситуации и в периода след разрушителната вълна, казва Шулц:

"Липсата на планове за действия в критични ситуации, както и липсващата връзка с полицията и армията, в крайна сметка доведоха до безпомощното състояние, в което се оказа Фукушима".

Шефът на компания Тепко, 71-годишният Цунехиса Кацумата, е болен и никой не знае къде се намира той в момента. Може би затова извинението от негова страна дойде чак две седмици след началото на аварията: "Извиняваме се искрено за това, което причинихме на всички ви, за болката и ядовете, които ви създадохме."

Тонът в Тепко в бъдеще може би ще бъде задаван от японското правителство. Сега то обсъжда възможността да поеме мажоритарния дял от собствеността на концерна. И без друго, до момента беше така, че ангажираните намеси на правителството успяваха да осуетят най-голямата атомна катастрофа след аварията. Тъкмо в първите дни след нея се видя колко драматично се отразява липсата на функциониращ мениджмънт за справяне с кризи.

Независимо от всичко Япония няма намерение да се отказва изцяло от атомната енергия. Все пак плановете за строеж на нови атомни централи в силно земетръсни райони на първо време ще си останат в чекмеджетата на проектантите, смята Мартин Шулц. Според него няма да е възможно да се построи нито една нова атомна централа през идните години, защото общинските власти и гражданите вече не желаят да имат до себе си нови атомни "бомби".

Все още анти-атомното движение в Япония е твърде скромно. На демонстрациите в последно време се събираха по не повече от 1000 души. Явно е, че за подобни промени в съзнанието е нужно още доста време.