Изследователи изтъкват, че икономическите разходи от смъртоносен патоген, засягащ маслиновите дървета в Европа, могат да достигнат над 20 млрд. евро, информира Би Би Си.

Те са създали модели на бъдещите най-лоши въздействия на патогена Xylella fastidiosa (ксилела фастидиоза), който е убил обширни площи от маслинови дървета в Италия.

Разпространявана от насекоми, бактерията вече представлява потенциална заплаха за маслиновите насаждения в Испания и Гърция.

Заболяването може да увеличи разходите за зехтин на потребителите.

Ксилела фастидиоза се смята за един от най-опасните патогени за растенията навсякъде по света. В момента няма лечение за инфекцията.

Може да зарази череши, бадеми, сливи, както и маслини.

Климатичните промени могат да принудят Италия да внася маслини

Климатичните промени могат да принудят Италия да внася маслини

Реколтата от маслини в Италия е намаляла с 57%

Патогенът стана тясно свързан с маслините, след като през 2013 г. беше открит щам в дървета в югоизточната италианска област Пулия.

Организмът се предава от насекоми, изсмукващи сокове, като пенотворки.

Инфекцията ограничава способността на дървото да придвижва вода и хранителни вещества и с течение на времето изсъхва и умира.

В Италия последствията от разпространението на болестта са пагубни, като се очаква приблизително 60% спад в добивите от първото откриване на патогена през 2013 г.

"Щетите по маслините също така причиняват обезценяване на стойността на земята и на туристическата привлекателност на този регион", коментира д-р Мария Сапонари от Института за устойчива защита на растенията в Италия.

"Това имаше сериозно влияние върху местната икономика и работните места, свързани със селското стопанство", допълни тя. 

Освен в Италия, бактерията Xylella вече е открита в Испания, Франция и Португалия.

В момента борбата с нея включва изсичане на заразени дървета и опит за ограничаване на движението на растителен материал и на насекомите, които разпространяват болестта.

В това ново проучване изследователите са моделирали различни сценарии, включително какво би се случило, ако цялото отглеждане бъде прекратено заради смъртта на дърветата. Те са сравнили този най-лош вариант със сценарий, при който се извърши пресаждане с устойчиви сортове.

Екипът е направил прогнози за Италия, Испания и Гърция, които произвеждат 95% от зехтина в Европа.

В Испания, ако инфекцията се увеличи и по-голямата част от дърветата се заразят и умрат, разходите през следващите 50 години могат да достигнат до 17 млрд. евро.

Подобен сценарий в Италия ще възлиза на над 5 млрд. евро, докато в Гърция загубите ще бъдат под 2 млрд. евро.

Ако скоростта на заразяване се забави или вместо това се засаждат устойчиви сортове, тогава тези разходи ще бъдат значително ограничени.

Въпреки това авторите смятат, че каквото и да се случи, вероятно ще има ударно въздействие върху потребителите.