Въпреки посещението в Китай от екип от международни експерти през януари, светът не е по-близо до отговор за произхода на COVID-19 според един от авторите на отворено писмо, призоваващо за ново разследване на пандемията, информира "Ройтерс".

"Към този момент ние не сме по-напреднали в сравнение с преди година", настоя Николай Петровски, експерт по ваксини от университета "Флиндерс" в австралийския град Аделаида и един от 26-те световни експерти, подписали отвореното писмо.

През януари екип от учени, избрани от Световната здравна организация (СЗО), посети болници и изследователски институти в Ухан, централния китайски град, където беше идентифициран за първи път новият коронавирус, в търсене на улики за произхода на COVID-19.

Австралийски СЗО експерт: Китай отказа сурови данни за ранни случаи на COVID

Австралийски СЗО експерт: Китай отказа сурови данни за ранни случаи на COVID

Професор Дуайър: Дали има политически натиск, възможно е да има, трудно е да се разбере

Но мисията беше подложена на критики, като критиците обвиняват СЗО, че разчита твърде много на политически компрометирани китайски теренни работи и данни.

Членовете на екипа също така заявиха, че Китай не е склонен да споделя жизненоважни данни, които биха могли да покажат, че COVID-19 е циркулирал месеци по-рано от първоначално признатото.

В отвореното писмо се казва, че мисията на СЗО "не разполага с мандат, независимост или необходимия достъп за извършване на пълно и неограничено разследване" на всички теории за произхода на COVID-19.

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан или лаборатория
Обновена

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан или лаборатория

Вероятно вирусът се е прехвърлил от животни, но до момента не е установен източникът

"Всички възможности остават на масата и все още не съм видял нито една независима научна информация, която да изключва някоя от тях", отбелязва Петровски.

На пресконференция по повод края на посещението на мисията на СЗО в Ухан, ръководителят на екипа Питър Бен Ембарек изключи възможността вирусът да е изпуснат от лаборатория в Ухан.

Ала Петровски подчерта, че "няма никакъв смисъл" да се изключва която и да е възможност и каза, че целта на отвореното писмо е "да получи потвърждение в световен мащаб, че все още никой не е идентифицирал източника на вируса и трябва да продължим да търсим".

"Нуждаем се от отворено съзнание, а ако затворим някои пътища, тъй като те се смятат за твърде чувствителни, това не е начинът, по който действа науката", изтъкна ученият.

Експерт от екипа на СЗО призова да не се разчита на разузнаването на САЩ

Експерт от екипа на СЗО призова да не се разчита на разузнаването на САЩ

Моля ви, не разчитайте твърде много на американското разузнаване