Антимикробната или антибиотична резистентност може да се окаже "края за съвременната медицина" и да доведе до "антибиотичен апокалипсис" според бившия главен медицински директор на Англия, информира ДПА.

Преди Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, лекторът Сали Дейвис предупреди за оскъдния напредък в ограничаването на бактериалната резистентност към антибиотици, нарастваща опасност, за която масово се алармира през последните години.

Дейвис, сега специален пратеник на Великобритания за антимикробната резистентност, подчерта, че пазарът на антибиотици е "съсипан".

10 пъти по-често от необходимото лекуваме COVID-19 с антибиотик

10 пъти по-често от необходимото лекуваме COVID-19 с антибиотик

Само при 8% се налага приемането на такъв, той обаче се изписва в 80% от случаите

"Сравнено с 8 млрд. долара печалба за лекарства за рак, 100-милионната загуба за антимикробни средства означава, че нашите лекарствени шкафове стават по-празни - заради фалити, а не липса на научни способности", коментира тя.

Правителствата трябва да "действат сега", настоя Дейвис и изтъкна: "За мнозина вече е твърде късно - те починаха."

Миналия месец страните от Г-7 обещаха, че ще харчат повече за изследване на антибиотици, като по-рано членовете Великобритания и САЩ обявиха субсидии за фармацевтичните компании за разработване на нови лекарства.

За свръхупотреба на антибиотици предупреди шефа на Фармацевтичния съюз

За свръхупотреба на антибиотици предупреди шефа на Фармацевтичния съюз

Лекарите да изписват генерични лекарства, предлага Асена Сербезова

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията уточняват, че "инфекциите, причинени от резистентни на антибиотици микроби, са трудни и понякога невъзможни за лечение".

Въпреки че бактериите могат естествено да развият устойчивост към антибиотици с течение на времето, проблемът се е "ускорил" според Световната здравна организация от "злоупотребата с антибиотици при хора и животни".

Изследвания, публикувани миналата седмица от Вашингтонския университет, твърдят, че с антибиотиците е било "злоупотребявано" в Индия по време на смъртоносната неотдавнашна вълна на коронавируса.

"Антибиотиците са ефективни само срещу бактериални инфекции, а не срещу вирусни инфекции като COVID-19", подчертаха изследователите, предупреждавайки, че "прекомерната употреба увеличава риска от резистентни към лекарства инфекции".

Антибиотичната резистентност - заплаха за общественото здраве

Антибиотичната резистентност - заплаха за общественото здраве

Неправилната употреба на антибиотици е проблем в световен мащаб