Световната здравна организация призова и двете страни в конфликта в Судан да прекратят сраженията, за да позволят на ранените да получат медицинска помощ и да бъде отворен хуманитарен коридор за здравни работници, пациенти и линейки, съобщава "Ройтерс".

Жителите на столицата Хартум съобщиха за силна стрелба днес, а мнозина се опитваха да избягат от града, който беше практически парализиран от ожесточените битки между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа.

"Призоваваме всички страни да въведат продължителна хуманитарна пауза възможно най-скоро, така че хванатите в капан от боевете да могат да потърсят убежище", настоя Ахмед Ал-Мандхари, регионален директор на СЗО за Източното Средиземноморие.

Той посочи, че въпросната пауза с хуманитарни цели е от съществено значение за цивилните, за да получат достъп до храна, вода и лекарства, а за ранените - да потърсят медицинска помощ.

Генералите не са медици. Защо Судан кърви?

Генералите не са медици. Защо Судан кърви?

Разделението в Судан обаче не се изчерпва само с това между центъра и периферията на страната. Протестните движения, които инициираха падането от власт на Омар ал-Башир преди години, също не са единни в позицията им спрямо военните

По-рано и двете воюващи страни увериха, че ще спазват 24-часовото примирие, което трябваше да влезе в сила в 16.00 часа местно време в сряда, но бързо беше нарушено от нови сблъсъци.

Мандхари настоя да се създаде хуманитарен коридор, който да позволи на здравните работници, пациентите и линейките да се движат безопасно.

Ричард Бренан, регионален директор по извънредните ситуации на СЗО, заяви, че медицинската евакуация на тежко ранените в Судан "не е реалистичен вариант в момента" поради тежката ситуация със сигурността.

"Просто не е възможно да има такъв вид движение. Ние също имаме много ограничени ресурси. Твърде скъпо е да извършваме медицински евакуации. Много по-добре е да използваме ограничените си ресурси, за да подкрепим болниците и персонал в страната", поясни той.

Бренан добави, че СЗО планира да осигури в Судан повече медицинско оборудване, включително комплекти за спешна хирургия, веднага щом ситуацията позволи това.

Нараства броят на жертвите на насилието в Судан

Нараства броят на жертвите на насилието в Судан

Над хиляда души са ранени