Талибаните са получили 48 бойни хеликоптери и самолети след изтеглянето на американските войски от Афганистан. Това разкри в. "Дейли мейл", позовавайки се на собствено разследване.

Таблоидът припомня, че в края на месец юни афганистанските военновъздушни сили са наброявали 167 единици бойна техника. Става дума за 108 хеликоптера и 59 самолета. Преди превземането на Кабул от талибаните, все пак 46 единици ВВС техника успяха да кацнат в Узбекистан, включително 24 хеликоптера.

Байдън: С изтеглянето от Афганистан спасихме животи

Байдън: С изтеглянето от Афганистан спасихме животи

Приветства като историческа едноседмичната евакуация на повече от 100 000 души

Според американските военни преди последния си полет от Афганистан те са повредили 73 самолета. Като се имат предвид тези данни, 48 самолета и хеликоптера все са в ръцете на талибаните, но в момента не е известно в какво техническо състояние се намират, застрахова се "Дейли мейл".

Вестникът подчертава, че талибаните разполагат с бойна авиация, която надвишава броя на военновъздушните сили на поне 10 държави от НАТО, като Албания, Исландия, Люксембург, Латвия, Литва и Естония ( без да се брои България-бел.ред).

"Дейли мейл" също така посочва, че талибаните в сряда вече са опитвали да използват хеликоптер за бойни операции в афганистанската провинция.

Експлоатацията на бойна авиация изисква обучени специалисти, пилоти и технически персонал. Талибаните набират пилоти от правителствените военновъздушни сили, посочва "Дейли мейл".

Повечето от въпросните самолети и хеликоптери обаче са построени през 80 -те години на миналия ХХ век и се нуждаят от постоянна поддръжка и части. Освен това, както отбелязва вестникът, новите афганистански власти едва ли ще могат да си позволят управляеми ракети и други оръжия.