Най-малко двама надзиратели бяха застреляни, а други трима бяха тежко ранени във Франция, след като въоръжени мъже нападнаха затворнически микробус, за да освободят наркодилър, известен като "Мухата". Това съобщават от "Ройтерс".

Организираната атака е извършена на фона на нарастващото насилие, свързано с наркотици, в цяла Европа. Тя се е случила около 9.00 часа местно време днес в пункт за плащане на такси в Инкарвил в Северна Франция. Неназованият затворник и нападателите са избягали.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен посочи, че е започнало голямо издирване.

"Използват се всички средства за откриването на тези престъпници. По мои указания бяха мобилизирани няколкостотин полицаи и жандармеристи", написа той в социалната мрежа X.

Франция арестува 190 души за наркотрафик

Франция арестува 190 души за наркотрафик

Иззети са около 25 килограма канабис и над един килограм кокаин

Кадри в социалните мрежи показват най-малко двама мъже с балаклави и пушки, които обикалят около горящ автомобил. Джипът вероятно се е блъснал в предната част на затворническия микробус.

Престъпленията с наркотици нараснаха в Европа, която през последните години беше залята от кокаин. Марсилия е епицентърът на гангстерското насилие във Франция и там се води с особено жестока война между трафикантските кланове.

По данни на местните медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед Амра.

Източник от френската полиция уточни, че той е заподозрян за поръчка на убийство в Марсилия и е имал връзки с влиятелната банда "Черните" в града.

Заловиха опасни италиански мафиоти във Франция и Испания

Заловиха опасни италиански мафиоти във Франция и Испания

Те са избягали от затвора и от домашен арест в Италия

По-късно стана ясно, че двама от ранените полицаи са в критично състояние.

Започнати са обширни действия по издирване на престъпниците, съобщава министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен

"Използват се всички средства за откриването на тези престъпници. По мои указания бяха мобилизирани няколкостотин полицаи и жандармеристи", заяви Дарманен в пост в социалната медия Х.

Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети посочи, че затворническият микробус е бил нападнат, докато Амра е бил откарван от затвор в Еврьо, за да се срещне със съдия-следовател в Руан.